Obeležen Dan Republike Turske

Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj priredio je sinoć u beogradskom hotelu “Hajat” svečani prijem povodom turskog nacionalnog praznika Dana Republike. Prijemu je prisustvovalo više stotina zvanica iz političkog i javnog života Srbije (Maja Gojković, Rasim LJajić, Tanja Miščević, Vuk Drašković, Čedomir Jovanović, Dejan Tomašević…) kao i predstavnici diplomatskog kora.

Ambasador Bozaj pročitao je obraćanje i čestitku predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana. Predsednik Erdogan je poručio da građani Turske 92. rođendan svoje Republike proslavljaju uz bratske narode i prijatelje u okruženju i celom svetu. “Naš narod je pokazao sposobnost da se uzdigne i u najtežim okolnostima”, naveo je predsednik Erdogan, dodajući da poslednji napadi na Tursku pokazuju da postoje snage koje žele da ugroze jedinstvo zemlje, ali da u tome neće uspeti. “Dužnost svih nas je da odbranimo Republiku, zajedničku tvorevinu našeg naroda. Da zajedno branimo nasleđe i dostignuće svoje zemlje”, navodi Erdogan i naglašava da će se građani Turske večno sećati žrtava palih za otadžbinu, kao i osnivača Republike Kemal paše Ataturka. Govoreći o bilateralnim odnosima Turske i Srbije, ambasador Bozaj je istakao da ova godina predstavlja prekretnicu u jačanju veza Ankare i Beograda. Podsećajući na niz sastanaka na visokom nivou, od susreta dva premijera Ahmeta Davutoglua i Aleksandra Vučića, preko više ministarskih i poseta poslovnih ljudi, ambasador Bozaj je u pozitivne domete saradnje naveo dolazak “Halkbanke” u Srbiju, otvaranje regionalnog predstavništva “Beka” u Beogradu, kao i proširenje proizvodnih kapaciteta fabrike “DŽinsi”. Turski ambasador u Srbiji uveren je da će dobri odnost dve zemlje u budućnosti jačati.

Zvanice su imale priliku da probaju brojne đakonije turske kuhinje, a poduži redovi oko stolova sa posluženjem i brzina kojom je isto nestajalo, pokazali su da im se turska kuhinja veoma dopada. Posebnu draž proslavi dali su Dečji hor “Viva” iz Šapca koji su u Beograd došli baš zbog prijema i izveli himne dve zemlje, kao i članovi kik boks reprezntacije Turske koji učestvuju na Svetskom prvenstvu u Beogradu. Turska je proglašena Republikom 29.oktobra 1923. godine, a Mustafa Kemal Ataturk, “otac Turaka”, general i vođa mladoturske revolucije izabran je za prvog predsednika i na toj funkciji je ostao do smrti 1938.

izvor: Danas

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO