Od juna 2016. direktni letovi Er Srbije za Njujork

Er Srbija će, do juna 2016, uspostaviti letove do Njujorka, koji će se obavljati pet puta nedeljno, najavio je generalni direktor srpske nacionalne avio kompanije Dane Kondić na konferenciji povodom dvogodišnjice rada te kompanije.

“Do juna 2016. uspostavićemo prvi dugolinijski let za Njujork”, rekao je Kondić, dodajući da će zbog toga biti nabavljen prvi širokotrupni avion “Erbas A330-200”, putem lizinga.

On je rekao da su se građani Srbije uželeli direktnih letova do SAD, s obzirom na to da će to biti prva direktna linija između Srbije i SAD posle 24 godine.

Ti letovi će pojačati ulogu beogradskog aerodroma kao vodećeg čvorišta za region Balkana, a prema poslednjim istraživanjima, oko 200.000 stanovnika srpskog porekla živi u SAD, uključujući Njujork i čikago, gde živi najveći broj srpske dijaspore u toj zemlji.

Vučić: Verujem da će Er Srbija kupovati aviokompanije u regionu

Er Srbija je najveća, najjača i najbolja aviokompanija u regionu, ocenio je premijer Aleksandar Vučić na proslavi.

Vučić je dodao da veruje da će Er Srbija u narednom periodu kupovati i neke aviokompanije na Balkanu. “To bi bila radosna vest”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da snovi da se iz Srbije leti za SAD i Njujork postaju stvarnost, budući da će Er Srbija od juna sledeće godine leteti za taj američki grad. “Najava leta za Njujork je velika radost i uspeh za nas”, rekao je Vučić i dodao da očekuje veliki broj putnika čime će se pokazati novo lice Srbije.

Vučić je dodao da će se leteti Erbasom A330-200, te da će to biti prva direktna linija iz Srbije za SAD od 1991. godine.

On je zahvalio svima koji su, kako je rekao, “blago od kompanije” čuvali od nekih “koji ni finansijske izveštaje ne umeju da čitaju”.

Premijer je čestitao zaposlenima drugi rođendan kompanije i poželeo im da budu još uspešniji i da ostvaruju još bolje rezultate, čime će još više puniti i republički budžet.

Na pitanje koliko državnih subvencija dobija Er Srbija, premijer Vučić je odgovorio da ne zna tačno, ali da to u 2014. godini nije iznosilo 75 miliona evra, kao što je ranije u javnosti objavljeno.

“Pošto mi u Vladi znamo šta dajemo, a šta ne dajemo, nama MMF vodi računa o svakom dinaru, ko Boga vas molim pitajte MMF, pošto ja znam da biste vi voleli da sve propadne i da sve nestane, najviše biste se radovali da ako može da propadne Er Srbija, kad bi moglo nešto veće i jače od Er Srbije, plašim se da mnogi neće biti zadovoljni zbog našeg uspeha, ali ja i vašoj kompaniji želim veliki uspeh, kao što želim Er Srbiji, ali proverite molim vas s Džejmsom Rolfom”, kazao je Vučić.

“Država nije dala 75 miliona evra Er Srbiji”

Vučić i predsednik Nadzornog odbora Er Srbije Siniša Mali demantovali su danas navode da je u protekloj godini Vlada Srbije izdvojila 75 miliona evra pomoći za Er Srbiju, navodeći da takve tvrdnje nikako ne stoje.

Vučić je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati rada Er Srbije nakon druge godine poslovanja, rekao da se to može proveriti i kod Međunarodnog monetarnog fonda, koji kontroliše svaki dinar koji vlada troši.

“Ko vam kaže da je dobila 75 miliona evra ili vam je to (izveštaj) Radulović čitao. Pročitaće vam to neko drugi ko ume da čita izveštaje. Nemojte da čitate saopštenja (bivšeg ministra privrede Saše) Radulovića”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinarke N1 da li je Er Srbija u prošloj godini mogla da posluje pozitivno da nije dobila 75 miliona evra državne pomoći.

Vučić je rekao da bi odgovor na to pitanje trebalo potražiti kod Međunarodnog monetarnog fonda, s obzirom da ta finansijska institucija vodi računa o svakom dinaru.

Upitan koliko je vlada izdvojila novca za tu aviokompaniju, Vučić je odgovorio:

“Mnogo manje nego što su neki govorili, a dali bismo mnogo više da je bilo potrebno”.

Predsednik Nadzornog odbora Er Srbije Siniša Mali rekao je da podatak o 75 miliona evra pomoći u prošloj godini apsolutno nije tačan, te da se radi o sabiranju “baba i žaba”.

Mali je rekao da je u tom smislu najvažnije pogledati dokument o restrukturiranju Er Srbije od strane Komisije za odobrenje državne pomoći, koji se nalazi na sajtu vlade, koji je najvažniji dokument.

“To je plan konsolidacije. Bez podrške i jednog i drugog vlasnika kapitala nema aviokompanije, već biste imali onaj Jat ervejz iz 2012. i 2013. godine”, poručio je Mali.

Er Srbija će u 2015. godini imati prihod veći od 200 miliona evra, izjavio je Vučić.

Vučić je naveo da je JAT u 2012. godini imao prihod od 161 milion evra, a Er Srbija u 2014. godini 192 miliona evra.

Premijer je naglasio da je JAT u 2012. godini imao 1,3 miliona putnika, a u 2014. godine Er Srbija 2,3 miliona, kao i da je u tom periodu broj letova povećan sa 9.500 na 15.000 letova.

“Mnogo su nam mlađe letelice i to za 7,2 godine u proseku, s obzirom da je starost aviona bila 24,2 godina, a sada 17 godina”, naveo je Vučić i dodao da sada imamo četiri aviona više nego ranije.

Prema njegovim rečima, broj pilota je povećan sa 200 na 300, a Er Srbija ima i prve žene pilote, što ranije nije bio slučaj.

Vučić je naveo da je broj pripadniika kabinske posade u Er Srbiji povećan sa 170 na 200, da je procenat zaposlenih mlađih od 30 godina uvećan sa četiri na 28 odsto i da je zaposleno više od 30 radnika tehničkog osoblja.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO