Oko 200 Novopazaraca sinoć u ponoć krenulo put Srebrenice

Kao i godinama unazad Sandžačka demokratska partija organizovala je bespalatno putovanje do Srebrenice. Ove godine, na dvadesetčetvrtu godišnjicu od genocida nad Bošnjacima, do Memorijalnog centra Potočari krenulo je oko 200 Novopazaraca, kako bi proučili fatihu i klanjali dženazu nedužnim žrtvama, a porodicama stradalih, majkama Srebrenice poručili da saosećaju u njihovoj boli i da nisu sami.

Sinoć u ponoć iz Novog Pazara krenula su tri puna autobusa i nekoliko manjih vozila na putovanje za koje je zaista potrebna hrabrost. Bilo je žena, muškaraca, omladine. Nekima je to bilo prvi put, a bilo je i onih koji redovno odlaze i koji putovanje do Srebrenice 11. jula doživljavaju kao moralnu obavezu, jer, kažu, Srebrenica ne sme da se zaboravi i da se nikada nikome ne ponovi.

Potpredsednik Sandžačke demokratske partije, Husein Memić rekao je da je 1995. godine u Srebrenici počinjen najveći zločin u novijoj istoriji čovečanstva, te istakao da će se SDP uvek zalagati za priznavanje genocida i boriti protiv onih koji ga negiraju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO