Opljačkan pa pritvoren: “Evropa nije ono što sam očekivao”

335

Gospodin L., kako je potpisan u medijima, došao je iz Kine u Nemačku kako bi posetio grad Hajdelberg, ali je doživeo veoma neprijatno iskustvo.

Naime, gospodin L. je, nakon što je opljačkan, odmah otišao da prijavi slučaj, ali pošto zna samo kineski jezik, upao je u još veći nesporazuim.

Gospodin L. je otišao u gradsku skupštinu, umesto u policijsku stanicu, potpisao aplikaciju za azil umesto izveštaj o nestalom novčaniku, predao pasoš, dao otiske prstiju i na kraju je odvežen autobusom u skoro 400 km udaljeno sklonište za izbeglice.

On je sve vreme pokušavao, na sve moguće načine, da objasni da mu je potreban pasoš kako bi nastavio svoje putovanje u Italijui Francusku, ali bezupsešno.

Ovaj tridesetjednogodišnjak nije bio ni svestan da se upetljao u nemački sistem, u koji je samo prošle godine uneseno milion izbeglica, većinom iz Sirije, Avganistana i mali broj iz Kine.

“Proveo je 12 dana u nađoj birokratskoj džungli, a sve zato što nismo mogli da se sporazumemo”, kaže direktor Centra za izbeglice.

Gospodin L. iz Pekinga je nastavio na svom jeziku da priča, verovatno objašnjavajući svoju situaciju.

Agonija je trajala sve dok se neko od zaposlenih nije setio da ode do obližnjeg kineskog restorana, gde su mu preporučili određenu aplikaciju pomoću koje može da prevede kineski govor.

Nakon još papirologije, koja je bila dodatno odložena zloupotrebom papira kada je dotični turista ušao u zemlju, gospodin je L. je konačno bio slobodan.

Iako je agonija trajala 12 dana, gospodin L. je otišao ljubazno i nije pokazivao znake ljutnje.

“Evropa nije baš ono što sam očekivao”, rekao je samo pri odlasku.

izvor: B92