Opoziciona CHP vodi na lokalnim izborima u Turskoj

ANKARA – Turska opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila je 37,32 odsto glasova na lokalnim izborima u Turskoj, dok je vladajuća Partija pravde i razvoja (AK) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osvojila 35,78 odsto glasova, pokazuju nezvanični rezultati na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, prenosi Anadolija.

Agencija navodi da je CHP po prvi put u poslednjih 35 godina u vođstvu po broju glasova i da je proglasila pobedu na izborima za gradonačelnika u Ankari i Istanbulu.

Pojedini izveštaji pokazuju da CHP vodi i u drugim velikim gradovima poput Izmira, Burse, Antalije i Adane.

Predsednik Turske Redžep Erdogan izjavio je da lokalni izbori nisu kraj, već prekretnica.

”Lokalni izbori 31. marta završeni su na način koji je dostojan naše demokratije. Nije bilo incidenata koji bi bacio senku na izbornu atmosferu. Turska demokratija je još jednom dokazala svoju zrelost”, rekao je Erdogan pristalicama u Ankari, dodajući da se volja nacije manifestuje na biračkim listićima, te da je nacija prenela svoju poruku političarima.

On je ocenio da je pobednik na izborima ”demokratija i nacionalna volja”.

Lider CHP Ozgur Ozel rekao je da ishod izbora “ni za koga neće biti poraz”.

“U ovoj pobedi nema gubitnika. Naš uspeh nije poraz ni za koga, niti će biti poraz za bilo koga”, rekao je Ozel.

Pozvao je građane da ”se ne osećaju kao poraženi”, bez obzira na to za koju stranku su
glasali.

Građani Turske juče su birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina.

Na izborima su učestvovali kandidati iz 34 političke stranke, a glasalo se na više od 206.000 biračkih mesta širom zemlje.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO