Opština Tutin će sa 35.000 eura finansirati “YouTube” kanal sa 360 pratilaca

Opština Tutin ove godine sa 9 miliona dinara sufinansiraće 10 medijskih projekata iz tog grada i Novog Pazara.

Najviše sredstva, odnosno 4 miliona dinara, dodijeljeno je projektu Bošnjačkog informativnog centra iz Novog Pazara koji stoji iza internet medija Behar TV.

Riječ je o YouTube kanalu (360 pratioca) i portalu bliskom SDA Sandžaka, koji je registrovan 1. februara 2022. godine, a čiji urednik je Mirza Hajdinović, bivši sekretar BNV i funkcioner Ugljaninove stranke. Ovaj neafirmisani medij, poznat jedino užoj javnosti Novog Pazara, informiše isključivo o aktivnostima SDA Sandžaka i BNV.

Tutinski Info centar (Pešter TV), koji je prethodnih godina glatko odbijan na konkursima opštine Tutin zbog bliskosti sa Strankom pravde i pomirenja, ove godine dobio je 1,5 miliona dinara. Mlion dinara dobio je još jedan medij blizak SPP-u i Islamskoj zajednici u Srbiji – Sandžak TV iz Novog Pazara.

Ova tri medija dobila su više od pola budžetskih sredstava predviđenih na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata, tačnije 6,5 miliona dinara. Ovim su zadovoljeni apetiti novopečene koalicije “Ne ljuti se čovječe”.
Na ostalih sedam medijskih projekata raspodijeljeno je ukupno 2,55 miliona dinara. Njima su dodijeljeni grantovi od 250.000 – 500.000 dinara.

Po pola miliona dinara dobili su Udruženje građana “Vidrenjak“ (portal Tutin Press), “Arsa” (portal Tutinske novine) iz Tutina, i Kulturni centar “Zambak“ (portal SNews) iz Novog Pazara. Sva ova tri medija bliska su SDA Sandžaka i lokalnoj vlasti u Tutinu.

Novopazarski Info leader media podržan je sa 300 hiljada dinara, a po 250 hiljada dobili su Radio Sto plus (radio agencije Beta u Novom Pazaru), A1info.net portal i Udruženje građana “020 media“.

Interesantno je da RTV Novi Pazar, koja je prethodnih godina dobijala veoma značajna sredstva na konkursu u Tutinu, ove godine nije dobila ni dinara. Nije teško zaključiti šta je razlog tome.

Opštinsko vijeće je prihvatilo odluku Komisje za ocjenjivanje projekata kojom je predsjedavao Nazim Ličina, a čiji članovi su bili Muharem Mutabdžija i Jovan Bukovala.

Izvor: Sandzacke.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO