Otac stradalog policajca: Prljav posao u Kumanovu

Atmosfera u gradu se još nije normalizirala, a tužilaštvo ne otkriva detalje o oružanom incidentu od prije mjesec dana.

Makedonsko tužilaštvo još ne otkriva detalje istrage o oružanom incidentu u Kumanovu od prije mjesec dana.

U međuvremenu, atmosfera u gradu se još nije normalizirala. Policija je potvrdila kako je povećala nivo sigurnosti zbog mogućih novih incidenata.

Nijazi Osmani, otac policajca Husamedina koji je nastradao u akciji u Kumanovu, žali se da ne zna kako je njegov sin poginuo.

Mjesec nakon akcije još nema zvaničnu informaciju iz policije ili tužilaštva. Nije dobio ni izvještaj autopsije, pa počinje da sumnja u profesionalnost provođenja akcije, u kojoj je, osim njegovog sina, poginulo još sedam specijalaca.

„Da vam iskreno kažem, meni ovo liči na prljav posao. Namjestiti nevinim ljudima da tako poginu. On je radio za platu, ali ti ga nisi zaposlio da ga ubiješ“, kaže Osmani.

Opsežni postupak

Iza Husamedina Osmanija ostali su žena i dvoje djece. Njihov djed traži od države da u cijelosti preuzme finansijsku odgovornost za njihovu budućnost – prije svega školovanje.

„Ko je taj koji ne želi znati kako mu je dijete poginulo? Postoji li roditelj koji ne želi znati kakav je kraj? Samo onaj koji je doživio gubitak, on zna bol… Ne zna ni on, ne znaš ni ti – i ne dao Bog da znaš – ne želim to nikome! Meni se desilo, ali ne dao Bog… I druge poginule žalim, iako su pripadnici druge vjere. Jedan od poginulih policajaca je iz Gostivara, trebao je da se ženi. Šta njegovi roditelji mogu da kažu, u kakvom stanju su oni“, pita se Nijazi Osmani.

Još se ne znaju motivi oružane grupe, ali ni zašto je u planiranoj akciji stradalo osam, a ranjeno 37 policajaca.

Tužilaštvo provodi opsežni istražni postupak o nedavnim događajima tokom policijske akcije u Kumanovu. Nadležni tužioci uzimaju u obzir svaki dokaz za koji smatraju da može biti koristan za efikasno provođenje istrage, navodi se iz Tužilaštva.

U akciji je ubijeno 10 pripadnika oružane grupe, a 30 privedeno i protiv njih su podnesene krivične prijave za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i sigurnosti, iz Skoplja javlja novinarka Al Jazeere, Milka Smilevska.

„Iz policije potvrđuju da su podigli nivo bezbednosti zbog informacija o mogućim osvetničkim akcijama koje bi, kako kažu, organizovali prijatelji privedenih. Cilj bi im bio otmica funkcionera ili napad na institucije – kažu iz policije“, javila je Smilevska.

Obazrivi građani

U Kumanovu, građani su obazrivi.

„Ima nekih najava da se neke grupe kreću tamo u Lipkovskoj općini. To je nepouzdano, to je sve od izvora koji imaju možda neke ciljeve, ne znam. Međutim, sama najava da imamo noćne prelete helikoptera, stvara jednu nervozu, jednu novu psihičku situaciju kod stanovništva“, govori gradonačelnik Kumanova, Zoran Damjanovski.

U međuvremenu, procjena štete na kućama u kumanovskom Divo naselju je završena. Ukupna šteta procijenjena je na 600.000 eura.

„Od države tražimo novac da počnemo obnavljati kuće. Ili neka oni rade ili mi. Zima dolazi, gdje ćemo živjeti? Još plaćamo kiriju, a novca nema. Odakle da platimo“, pita stanovnik Kumanova, Skender Azimi.

Dio građana nije zadovoljan procjenom i kažu da će tražiti pravdu na sudu. Ipak, to će, plaše se, odužiti obnovu kuća i njihovo vraćanje normalnom životu.

Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO