Otvoren reciklažni centar u Blaževu (foto)

Novi Pazar – Reciklažni centar u naselju Blaževo počeo je sa radom. U ovom objektu posao su našla 22 radnika, uglavnom pripadnika romske populacije. Savremeni reciklažni centar  izgrađen je u okviru projekta “Unapređenje ljuske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji”, koji je otvaranjem ovog objekata završen.

Presecanjem vrpce u prisustvu građana , predstavnika Ujedinjneih nacija, Amabsade Japana I Vlade Srbije svečano je danas počeo sa radom reciklažni centar u novopazarskom naselju Blaževo.

Centrom za reciklažu upravlja JKP “Gradska Čistoća. Direktor tog preduzeća Hivzo Škrijelj kaže da je značaj ovog objekta višestruk jer će grad biti čistiji, a Čistoća će ostvariti dodatni profit.

Ambasador Japana Masafumi Kuroki je zahvalio svima koji su učestvovali u relalizacij projekta. On je rekao da se nada da će Gradska čistoća omogućiti da ovaj recikalažni centar posluje na održiv način I da na taj način omogući dugoročne prihode za romsku zajednicu.

“Osnovni cilj ovog projekta finansiranog iz fonda za ljudsku bezbednost UN je zapravo da omogući ljudska bezbednost I inkluzija, osnaživanje i poboljšanje položaja ugroženih grupa. Nadam da će se kroz ovaj projekat ostvariti te koristi, koje u zajednici želimo da se ostavare za ugrožene grupe”, kaže Kuroki.

Koordinatorka Ujedinjenih nacija Irena Solorano Vojackov zahvalila je svim donatorima, koji su učestvovali u izgradnji ovog značajnog kapitalnog objekta.

“Najvažniji napori koji su učinjeni su oni, koje je uložio Novi Pazar. Oni su ukazali da pružaju podršku ne samo zaštiti životne sredine kroz reciklažu, nego i razvoju kroz zapošljavanje. Naravno da kroz finansijska sredstva, koja je obezbedio Fond za ljudsku bezbednost mi smo kao porodica UN jako ponosni na celu zajednicu.

Nadam se da će iz koristi imati ne samo ugrožene grupe, nego i svi građani. Reciklažni centar je biznis I nadam se da će uspešno poslovati za dobrobit cele zajednice. Zadovoljni smo što će biti otvorena nova radna mesta, a I što će grad biti čistiji kroz efekte reciklaže. Hvala gradu Novom Pazaru na odličnim partnerskim odnosima”,rekla je Vojackova.

Pomoćnik ministra privrede Edvard Jakopin je u svom obraćanju rekao da je Vlada Srbije posebno zahvalna Ambasadi Japana na inicijativnim donacija koje, kako je rekao, rađaju brojne nove projekte.

Prvi čovek Novog Pazara dr Meho Mahmutović kaže da ovo nije jedini projekat, koji je realizovan uz pomoć Ujedninjenih nacija u Srbiji . Mahmutović je podsetio na dobru saradnju sa Vladom Japana koja, kako je rekao, delima pokazuje da je prijatelj ovom gradu.

Gosti, građani, predstavnici Vlade I novopazarske vlasti obišli su novoizgrađeni reciklažni centar. Nešto ranije danas delegacija Ujedinjenih nacija posetila je gradsku upravu gde se sastala sa rukovodstvom. Koordinatorka Ujedinjenih nacija Irena Solorano Vojackov razgovarala je danas sa prvim čovekom Novog Pazara gradonačelnikom dr Mehom Mahmutovićem.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO