Ovo i nama treba! Jedan sudija iz Irana osmislio je kaznu za kriminalce mnogo bolju od zatvora

Iranski sudija Kasem Nalkizadeh prestao je da šalje sitne kriminalce u zatvor. Umesto toga, za kaznu moraju da kupe u pročitaju pet knjiga, a onda i da mu podnesu izveštaj. Naravno, ovo važi samo za izuzetno sitna kršenja zakona, najčešće za tinejdžere, ali je svakako sjajan primer koji je oduševio ceo svet.

Američki akademin Čarls Vilijam Eliot rekao je da su knjige “najstalniji prijateji i najmudriji savetodavci”. Možda je baš te reči na umu umao sudija Nalkizadeh kada je osmislio novu kaznu. Iranska novinksa agencija IRNA prenosi da je ovaj sudija iz grada Gonbade-e Kavusa počeo da izriče alternativne presude, kako bi ljude koji su napravili manje prestupe i njihove porodice poštedeo psiholoških posledica osuđivanja i zatvora.

Kazna je jasna – morate da kupite, pročitate i napišete siže pet knjiga, a onda sve to da predate sudiji. Knjige moraju da obuhvate i Muhamedove citate.

Naravno, ova kazna se daje najčešće tinejdžerima i ljudima koji nemaju kriminalni dosije, a sve knjige bira sam sudija. Na kraju, kad završi sa čitanjem, kriminalac predaje knjige sudiji, koji ih onda donira biblioteci u zatvoru.

– Čitanje smanjuje broj tuča među zatvorenicima – rekao je domišljati sudija.

izvor: 24sata

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO