Pašajlić osuđen na kaznu zatvora od 7 godina i 8 meseci zbog zanemarivanja ćerkice

BEOGRAD – Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je Uroša Pašajlića na kaznu zatvora od sedam godina i osam meseci jer je sedmogodišnju ćerku držao bez nadzora samu u stanu, odnosno u kadi.

Pašajlić je za krivično delo nasilje u porodici učinjeno na štetu maloletne ćerke osuđen na kaznu zatvora od sedam godina, a za zlostavljanje i mučenje devojke na kaznu zatvora od 10 meseci, zbog čega mu je sud izrekao jedinstvenu kaznu od sedam godina i osam meseci.

Pored kazne zatvora u koju mu je uračunat pritvor, Pašajliću su izrečene i dve mere bezbednosti, jedna za lečenje narkomana, a druga za lečenje alkoholičara.

Pašajlić će zbog izrečenih mera biti smešten u zatvorsku bolnicu, a sudija je precizirao da mera obaveznog lečenja narkomana ne može da traje duže od tri godine.

Sud mu je danas produžio pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne.

Privremeni staratelj devojčice je upućen na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Predsednik sudkog veća je obrazlažući presudu rekao da veće veruje da je u ovom slučaju reč o krivičnom delu nasilje u porodici s obzirom da je devojčica bila zaključana sama u stanu bez hrane, u lošim uslovima, što je dovelo do njenog lošeg zdravstvenog stanja.

Kada je reč o drugom krivičnom delu sud je odlučio da, kako je sudija naveo, pokloni veru oštećenoj Ivani Ž. i osudi ga za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

Mere obaveznog lečenja su, prema rečima sudije, izrečene na osnovu nalaza i mišljenja veštaka.

Tužilaštvo je ranije danas u završnim rečima predložilo da ga sud oglasi krivim i osudi na maksimalne kazne za krivična dela nasilje u porodici prema ćerki i zlostavljanje i mučnje prema svojoj tadašnjoj devojci Ivani Ž..

Sa druge strane Pašajlićev branilac je tvrdio da on nije izvršio krivično delo nasilje u porodici, već zapostavljanje i zlostavljanje maloletnog deteta, dok je za krivično delo učinjeno na prema devojci traži oslobađajuću presudu.
Pašajlić je danas doveden iz pritvora u kom se nalazi od 28. marta 2023. godine.

Njemu se optužnicom teret stavljaju krivična dela nasilje u porodici i zlostavljanje i mučenje, kao i da je tokom 2022. godine do 24. marta 2023. godine, bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje ćerke, maloletne oštećene L.P.

Time je učinio krivično delo nasilje u porodici sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje koje je učinio na štetu emotivne partnerke I.Ž. na taj način što ju je u kontinuitetu zastrašivao, pretio, vređao je i držao zatvorenom.

Tužilaštvo će za izvršenje svakog od navedenih krivičnih dela predložiti sudu izricanje maksimalne kazne prema okrivljenom, kao i izricanje mere bezbednosti obavezno lečenje narkomana i obaveznog lečenja alkoholičara u skladu sa nalazom i mišljenjem sudskog veštaka.

Nakon što je 24.marta 2023. godine izvršen pretres stana na Zvezdara, u kome je pronađena maloletna oštećena, tužilaštvo je naložilo policijskim službenicima da raspišu potragu za osumnjičenim koji se dao u bekstvo.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO