Polemika Ugljanina i Vučića: O Vojsci, žrtvama…

2077

Beograd – Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin tražio je lustraciju u Vojsci Srbije, a potom mu je premijer Aleksandar Vučić poručio da ne vraća Srbiju u prošlost.

Ugljanin je u parlamentu zatražio od budućeg ministra odbrane da sprovede lustraciju u Vojsci Srbije protiv ljudi koji su odgovorni za otmicu Bošnjaka u Sjeverinu i za granatiranje Bošnjaka u Priboju.

“Ako se izvrši lustracija i oni se kazne, onda će Bošnjaci mnogo slobodnije da žive i da osećaju sigurnost u ovoj zemlji”, rekao je Ugljanin.

On je objasnio da pojedinci u vojsci nisu ništa učinili, a mogli su učniti da se ti zločini ne dogode.

“Naša zemlja je odlukom Međunarodnog suda pravde proglašena krivom jer nije sprečila genocid u Srebrenici i nije uhapsila počinioce zlodela. Sve ovo je veliki teret koji nas opterećuje kao građane, očekujem da će Đorđević imati snage i sposobnosti da pokrene postupke da se rasvetle zločinci”, rekao je Ugljanin.

Lider SDA je tu mislio na Zorana Đorđevića, čiji izbor za ministra odbrane je podržao.

“Podržavamo izbor Đorđevića jer je u vreme devedesetih bio mlad čovek i nije imao vremena da bude komandno odgovoran za mnoge stvari u našoj vojsci i očekujem da će imati snage i volje da pokrene postupak lustracije za sve one ljude koji su kroz vojsku i u ime vojske, za sve one koji su krivi”, zaključio je Ugljanin.

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je Ugljanina da ne vraća Srbiju i njene građane u prošlost, u kojoj su svi stradali i koja je za sve bolna, i istakao da sada živimo u zemlji u kojoj se ne prave razlike među građanima bez obzira na naciju i veru.

“Siguran sam da nijedan policajac i nijedan vojnik ne pravi razliku među građanima zbog nacionalne pripadnosti, siguran sam da se tako ponašaju i svi državni organi, i u tome je bogatstvo Srbije, poručio je premijer odgovarajući poslaniku Ugljaninu, koji je tražio lustraciju zbog otmice u Sjeverinu.

Premijer je takođe “ispravio” Ugljanina po pitanju odgovornosti Srbije za neke događaje:

“Nije Srbija proglašena krivom presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu, ali je tačno da sve što se dešavalo u Srebrenici je uvek bilo, rekao bih, tema najoštrije osude svakog normalnog i racionalnog čoveka”, rekao je Vučić.

On je zamolio Ugljanina da se ne vraćamo stalno u prošlost, u kojoj smo, kako je naveo, svi veoma postradali, a srpski narod posebno.

“Znate koliko usijanih glava ima i u Srbiji i u BiH, ali upravo zato treba da govorite vi, i zato sam vam jednim delom zahvalan, s poštovanjem o vojsci i policiji, jer sam siguran da oni danas bez ikakve razlike štite sve građane Srbije, i rekao bih ta da vrsta normalnosti donosi nama stabilnost”, poručio je Vučić.

izvor: b92