Poslanik nemačkog Bundestaga: Bilo bi jako važno Vučićevo pojavljivanje u Srebrenici

Premijer Srbije Aleksandar Vučić Srbiji je dao pozitivnu notu i do sada učinio jako značajne stvari kada je reč o regionalnoj stabilnosti.

To je izjavio poslanik Socijaldemokratske partije u Bundestagu Josip Juratović, koji se nada da će srpski premijer tako i nastaviti i dodaje u intervjuu listu Danas da bi bio “ogroman gest” ako bi Vučić otišao u Srebrenicu.

Poslanik Bundestaga ukazao je da su politika bivšeg predsednika Slobodana Miloševića i, kako je ocenio, radikalni nacionalizam Srbije, pokrenuli katastrofu za ceo region zbog koje srpski narod još ispašta, pa bi zato bilo jako važno da se Vučić ove godine pojavi na obeležavanju 20 godina od zločina u Srebrenici.

Na opasku lista da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbio taj poziv, Juratović je ocenio da “Nikolić vodi svoju već poznatu politiku prošlosti”.

“Mislim da je za Nemce, posle Drugog svetskog rata, najveći gest bio kad je Vili Brat otišao u Varšavu i kleknuo pred žrtvama za koje Nemci snose odgovornost. Naravno da (Vučić) ne mora da oponaša Vilija Branta, ali bi bilo važno da ode tamo”, rekao je Juratović.

Prema njegovim rečima, činjenica je da su “tamo Srbi počinili strašan zločin, takav gest bi stvorio ponovno poverenje prema Srbima u regionu, a onda bi se mnoge stvari lakše rešavale”.

Govoreći o evropskim integracijama, Juratović je rekao da po njegovom mišljenju proces otvaranja prvih poglavlja predugo traje i da je bitno da građani ne izgube nadu da je uopšte moguće otvoriti poglavlja.

Zato Srbija mora i dalje da se maksimalno angažuje, ali i Evropa ne može samo da govori o šansama, već mora Srbiji jasnim porukama da da do znanja da je želi i onda političkim odlukama da ubrza proces integracija.

“Upravo takve signale očekujem od posete kancelarke Angele Merkel prema Srbiji, regionu i prema Evropi”, rekao je on.

Na pitanje da li bi Srbija imala neke olakšice u procesu integracija kada bi uvela sankcije Rusiji, Juratović je odgovorio da niko ozbiljan to od Srbije ne može da traži, a pogotovo ne u situaciji u kojoj se zemlja trenutno ekonomski nalazi.

“Za nas je bitno da Srbija poštuje i živi evropske vrednosti i načela koja su uglavnom i umrežena u tih 35 poglavlja, koja ona mora kroz nimalo lake reforme, pre svega po građane da sprovede, da je verodostojna i lojalna ciljevima EU, čija ce članica, nadam se, uskoro i ona biti”, zaključio je Juratović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO