Posle ucene Vučića, Veljović podnosi ostavku i ide u penziju!

Direktor policije Milorad Veljović odlučio je da zbog skandaloznog pokušaja ucene premijera Aleksandra Vučića podnese ostavku i ode u penziju! Tu informaciju juče je potvrdilo više izvora u samom vrhu države i srpske policije.

– Iako direktor Veljović lično nije učestvovao u nameštanju lažnih optužbi protiv Vučićevog sina Danila i iako nema direktne veze s mafijašima koji su privatizovali jedan deo MUP, on jeste objektivno odgovoran za haotično stanje u policiji i zato će uskoro objaviti  neopozivu ostavku – prenosi izvor iz vrha Vlade Srbije.

Direktor Veljović inače ispunjava sve uslove za odlazak u penziju i najverovatnije će već od 1. Jula ove godine biti i zvanično penzionisan. Prema zakonu, policijom bi do izvora novog direktora trebalo da rukovodi njegov zamenik. Međutim, pošto Veljovićev zamenik nije izabran, Vlada Srbije će na predlog ministra unutrašnjih poslova imenovati vršioca dužnosti direktora do raspisivanja konkursa i izbora novog prvog srpskog policajca.
-Sve je to već manje-više ugovoreno, a sad se užurbano traga za idealnim kandidatom za novog direktora. Očekujemo da se na konkurs jave najbolji srpski policajci i stručnjaci iz te oblasti koji će moći da izgrade novu, modernu i potpuno dekriminalizovanu policiju – prenosi jedan naš sagovornik.

Kako saznajemo, očekuje se da uskoro bude doneta i nova sistematizacija radnih mesta u MUP, na osnovu koje će bezmalo  svi sadašnji generali policije ostati bez funkcija!
– Istraga brojnih mahinacija i kriminalnih aktivnosti sada je pri kraju. Biće smenjeni skoro svi generali, neki će, kao Velja, u penziju, neki na optužnicu, a neki, bogme, i pravo u zatvor! – kategoričan je naš sagovornik iz vrha vlasti.

Zvanično, u vrhu MUP i Vlade Srbije niko juče nije hteo da komentariše naša saznanja. Na drugoj strani, kriminolog Tomislav Kresović smatra da Veljovićev odlazak u penziju predstavlja početak raskida s dosadašnjim problematičnim načinom rada policije.
-Direktor policije je postavljen još 2006, za vreme Koštunice, i zaštitni je znak delovanja policije u proteklom periodu. Izvesno je da će uslediti raščišćavanja kadrova koji su odgovorni za korupciju u policiji i koji su u sprezi s tajkunima i političarima kompromitovali borbu protiv organizovanog kriminala. Do sada je struktura policije radila u korist SPS, ali će novi ministar napraviti neku vrstu srpskog brionskog plenuma, odnosno raskrinkavanja svih afera u MUP – ističe Kresović.

Kriminolog Dušan Davidović kaže da Srbija treba da bude srećna zbog odlaska direktora policije, ali da to ne znači da će automatski uslediti i duboke reforme u MUP.

-Hvala Bogu da ide u penziju. Mislim da svi građani treba da budu srećni što je živ, zdrav i što se konačno povlači. Šta će to značiti za MUP i kakve će promene doneti, ostaje nam da vidimo. Policija je ipak veliki sistem, nije to samo jedan čovek, a generali su kao mačke s devet života, uspeju da se snađu i povuku u svakoj vlasti – zaključuje Davidović.

Informer

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO