Potraga za otetim državljanima Srbije u Libiji

Libijske službe bezbednosti čine velike napore da se dvoje državljana Srbije, otetih u Sabrati, pronađu i oslobde, kaže za N1 generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Odalović je za Novi dan televizije N1 izjavio da je Ministarstvo spoljnih poslova u stalnom kontaktu sa ambasadom Srbije u Tripoliju i da su apsolutno svi posvećeni traženju rešenja i pokušaju da se oslobode oteti državljani Srbije.

“Velike napore čine službe bezbednosti. Postoje indicije da su približno locirani, prema telefonskim aparatima, a i otmičari su se vratili prema gradu koji je blokiran, tako da niko nekontrolisano ne može izaći iz grada”, rekao je Odalović.

On kaže da još niko nije preuzeo odgovornost za otmicu i da se pretpostavlja da je reč o kriminalnim grupama, a da će istraga pokazati da li su povezane sa nekim drugim organizacijama.

Odalović kaže da se zasad ne razmišlja o povlačenju ambasadora iz Tripolija, i da je osoblje ambasade u Libiji potrebno kako bi se rešio problem otetih ljudi. Ukoliko bude došlo do pogoršanja situacije koje bi ugrozilo bezbednost, Ministarstvo će preuzeti dalje mere, najavljuje on.

Odalović kaže da su libijske vlasti odmah obaveštene o otmici i da su veoma posvećene tome da se situacija reši.

“Svuda su postavljeni kontrolni puktovi i tražimo ih”

Zvaničnik vojnog saveta u Sabrati izjavio je da su sve bezbednosne službe u Sabrati maksimalno angažovane posle otimice državljana Srbije.

“Svuda su postavljeni kontrolni puktovi i tražimo ih”, rekao je agenciji AFP neimenovani načelnik vojnog saveta, koji veruje da je dvoje otetih službenika ambasade Srbije još u Sabrati.

O otmici su obavešteni i susedni gradovi i oblasti i od njih je zatraženo da takođe postave kontrolne punktove, naveo je taj zvaničnik.

Vojni savet Sabrate je zadužen za bezbednost te oblasti i lojalan je alijansi koja kontroliše Tripoli, navela je francuska agencija.

Nije bezbedno putovati bez pratnje

Nešto ranije, član gradskog saveta Sabrate Abdulgasim Krair je rekao da će učiniti sve što je moguće da bi se pronašli otmičari i spasili zaposleni u ambasadi.

Krair je rekao da je konvoj vozila sačekala u zasedi naoružana grupa i da je zasedu uspelo da zaobiđe vozilo u kome su bili srpski ambasador i njegove supruga, a da je grupa zaustavila vozilo koje je bilo iza.

Prema rečima Kraira, koje je preneo je AP, konvoj vozila se kretao ka granici sa Tunisom i ostatak konvoja su, posle otmice, bezbedno na odredište ispratili pripadnici libijskih vojnih snaga.

Krair tvrdi da ambasada Srbije o svom putovanju nije prethodno obavestila lokalne vlasti, navodeći da “nije bezbedno putovati kroz tu oblast bez pratnje”.

Sabrata se nalazi na severozapadu Libije, na oko 60 kilometara od Tripolija.

Na mestu kidnapovanja, nedavno je bilo nekoliko otmica. Reč je o glavnom putu koji vodi ka Tunisu i u toj oblasti u blizini Sredozemnog mora su aktivni krijumčari i lokalne milicije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da su oteti vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, ističući da čini sve da obezbedi više informacija i siguran povratak naših državljana.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO