Premijer Davutoglu: Granice Turske su otvorene za izbjeglice, zatvorene za teroriste

Turski premijer Ahmet Davutoglu je danas izjavio da je Turska otvorila svoje granice isključivo iz humanitarnih razloga, kako bi kroz njih primila sirijske izbjeglice, a ne teroriste.

Izjava je to koju je dao na zajedničkoj press konferenciji sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u Berlinu, dan nakon učešća na “Maršu za Republiku” u Parizu, gdje su se pored dva miliona građana okupili i brojni svjetski lideri, u znak protesta na nedavne terorističke napade u glavnom gradu Francuske.

Francuski mediji su izvijestili da je Hayat Boumeddiene, trenutno “najtraženija žena u Francuskoj”, partnerica Amedy Coulibalya – napadača koji je ubio četiri taoca u košer supermarketu u Parizu. Izvijestili su i da se Boumeddiene trenutno nalazi u Siriji i da je tamo izbjegla prije napada.

“Iako nismo primili ranija upozorenja, turski obavještajci su je uočili i odmah informisali francuske vlasti. Turske i francuske obavještajne službe trenutno koordiniraju,” kazao je Davutoglu.

Nešto ranije je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio da je Boumeddiene u Tursku stigla iz Madrida, 2. januara i odsjela u jednom hotelu u Istanbulu. U Siriju je otputovala 8. januara.

“Nije bilo određene zabrane ulaska za Hayat Boumeddiene, jer nas francuske vlasti nisu obavijestile o njoj,” kazao je turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala novinarima u Ankari.

“Mi ne možemo znati gdje je ona boravila prije Mardida. Možemo li za to kriviti Španiju? Je li moguće kriviti Turski? Je li Turska kriva što graniči sa Sirijom?” upitao je Davutoglu.

Turski premijer je naglasio da ne može prihvatiti bilo kakve nepravedne optužbe na račun Turske, jer su turske vlasti uvijek zauzimale najčvršći stav spram terorističkih aktivnosti, a učestvuju u borbi protiv terorizma u raznim dijelovima svijeta.

Davutoglu je kazao da njegova zemlja ima dovoljno teškog posla u zaštiti granice sa Sirijom, na dužini od 911 kilometara i blokiranju ulaska sumnjivih lica i inostranih boraca, ali je otvorila granice za nevinu djecu i žene, koji bježe pred neumoljivim građanskim ratom i strahotama u Siriji.

“Ukoliko budu krivili Tursku, već sutra ćemo zatvoriti granice. Međutim, grijeh koji sa sobom nosi ubistvo svakog djeteta, u napadima i bombardovanju sa strane sirijskog režima, pada na duše onih koji su zatražili od nas da to učinimo. Ovo pitanje mora riješiti međunarodna zajednica,” poručio je Davutoglu.

Premijer Davutoglu je istakao da Turska ne želi terorističke aktivnosti uzduž njene granice, jer je zemlja koja je najteže pogođena terorom koji provodi Islamska država Irak i Šam (ISIS).

“Vratimo li se na inostrane borce, pozvali smo evropske i svjetske nacije toliko puta na implementaciju obavještajne saradnje. Turska ugosti oko 35 miliona turista. Ne možemo ocijeniti da li je neko terorista ili ne, ili kategorizirati ljude gledajući njihova imena.”

Turski premijer je takođe naglasio da Turska mora dobiti obavještajne podatke od ostalih zemalja sa oznakom “ovi ljudi su sumnjivi” kako bi poduzela odgovarajuće mjere.

“Ustupili smo listu od 7000 imena, uključujući i njemačke državljane i izrekli smo im zabranu ulaska. Deportovali smo između 1500 i 2000 ljudi, uključujući i njemačke i francuske državljane, odmah po ulasku. Uvijek ćemo poduzimati odgovarajuće aktivnosti na osnovu obavještajnih podataka,” zaključio je u svome izlaganju turski premijer, Ahmet Davutoglu.

Sandzakhaber / izvor: trtbosanski

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO