Preminuo Jožef Kasa

419

Nekadašnji potpredsednik Vlade i gradonačelnik Subotice Jožef Kasa preminuo je jutros u 71. godini života, prenosi sajt subotica.com.

Jožef Kasa (1945) po zanimanju bio je političar, ekonomista i bankar. Kroz političko delovanje bio je na čelu Grada Subotice od 1989. do 2001. godine, nakon čega postaje potpredsednik republičke vlade, prvo u vladi Zorana Đinđića, a potom Zorana Živkovića. Po odlasku iz politike stupa na funkciju direktora filijale Agrobanke u Subotici.

Uhapšen je 20. novembra 2012. godine tokom istrage u aferi “Agrobanka”. U pritvoru je bio do 12. februara 2013. godine, ali protiv njega nije podignuta optužnica.

Krivična prijava je protiv njega ranije podneta i zbog sumnje da je zloupotrebio položaj u vreme dok je bio predsednik subotičke opštine, ali je odbačena 2005.

U julu 2013. godine postao je glavni i odgovorni urednik “Subotičkih novina”, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja tu funkciju je napustio pre oko godinu dana, prenosi subotica.com.

Kasa je osnovnu i srednju ekonomsku školu i Ekonomski fakultet završio u rodnom gradu, Subotici.

Politikom je počeo da se bavi kao kadar Saveza komunista, pa je nakratko prešao u reformiste Ante Markovića, a zatim u Demokratski savez vojvođanskih Mađara (DZVM). Nakon toga, 1993. osniva sa istomišljenicima, Savez vojvođanskih Mađara (SVM), čiji je bio dugogodišnji predsednik. Proglašen je i za počasnog člana te partije. Zajedno sa DOS-om, nakon izbora 2000, SVM postaje parlamentarna stranka, a Kasa potpredsednik Vlade Zorana Đinđića, a potom i kod Zorana Živkovića.

Na toj funkciji je ostao do gubitka vlasti DOS-a, na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji u decembru 2003. godine.

Jožef Kasa je 2004. godine odbio ponuđeno mesto predsednika vojvođanskog parlamenta.

Nakon povlačenja sa mesta lidera SVM-a, Kasa je postao direktor filijale “Agrobanke” u Subotici.

Kasa je važio za veoma sposobnog i pragmatičnog političara. Zameralo mu se na autoritarnom načinu vođenja stranke.

Uspešno je održavao političke veze sa najjačim strankama u Mađarskoj, socijalistima i Fidesom, i nije se svrstavao ni na jednu stranu.

Važio je za političara koji je uspešno sarađivao sa najuticajnijim srpskim političarima, sem radikala, uključujući u izvesnim momentima i saradnju sa Slobodanom Miloševićem.

Kao potpredsednik Đinđićeve vlade, on je potpisao Uredbu o izručenju Miloševića u Hag, 28. juna 2001. godine. Kasa je to objasnio činjenicom da se to desilo slučajno, jer je on taj dan bio “dežurni” potpredsednik u vladi.

Početkom 2005. nepoznati počinioci bacili su bombu na Kasinu porodičnu kuću u Subotici, što su osudili svi vodeći političari u Srbiji. Do danas nije saopšteno kakav je karakter imao taj napad.

Tokom 2004. godine, kada su eskalirali napadi na manjine u Vojvodini, najviše zahvaljujući diplomatskoj ofanzivi SVM-a i Kase, pitanje etničkih incidenata u ovoj pokrajini je internacionalizovano, i došlo je i na dnevni red Evropskog parlamenta.

Postao je glavni urednik lokalnih Subotičkih novina, iako u svojoj karijeri nije imao ozbiljnijeg dodira sa novinarskom profesijom.

Dobitnik je nagrade “Habitat” (1993.) koju dodeljuju Ujedinjene nacije. Pored mađarskog i srpskog, govorio je i engleski jezik. Bio je oženjen i iz dva braka je imao troje dece, jednu kćerku i dva sina.

izvor: N1