Priština traži od Srbije da joj vrati “tipično ilirsku kacigu” iz metalnog doba

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta objavilo je još tri fotografije umjetničkih artefakata, a ukupno jedanaest za nešto više od dva mjeseca, za koje tvrde da ih “Srbija ilegalno drži”.

Kosovsko ministarstvo kulture je 18. avgusta, na dan sastanka predsjednika Srbije i premijera Kosova u Briselu, objavilo fotografiju “tipično Ilirske“ kacige iz metalnog doba (6-5 vijek p.n.e.) koja je, kako navode, pronađena u Pećkoj Banji.

Potom je objavljena još jedna fotografija – crvena monohromna polusferna vaza, ukrašena geometrijskim motivima braon boje iz doba ranog neolita (7-6 milenijum p.n.e), za koju se tvrdi da je otkrivena u Rudniku kod Srbice.

Poruka uz fotografije ovih predmeta je ista: “Srbija ilegalno drži 1,247 artefakta i tako krši Unesko konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“, prenosi Kossev.

Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu “vrate“ artefakti, u više navrata oglašavalo se i srpsko ministarstvo kulture navodeći da Priština “nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

A typical Illyrian helmet, discovered in Banja e Pejës, Republic of Kosova, belongs to the Iron Age (6th – 5th century B.C.). It is one of the 1247 exhibits of ?? museums’ collections held illegally by Serbia since 1999. 1/2 pic.twitter.com/vFr1Bv0XxI

— Ministry of Culture, Youth and Sport (@MKRS_KS) August 18, 2022

Ministarstvo kulture Srbije nije komentarisalo najnovija potraživanja iz Prištine nisu komentarisali.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO