PRORADILE POLITIČKE KUHINJE ELFIĆEVOM KANDIDATUROM

Emir Elfic, predsednik Bosnjacke demokratske zajednice (BDZ) i clan Gradskog veca Novog Pazara, zaduzen je za medjunarodne odnose, kandidat je za mesto ambasadora Srbije u Libanu. Tu je dosao kao kandidat kvote koja pripada Socijaldemokratskoj partiji Srbije (SDPS) Rasima Ljajica.
Kada je objavljena informacija da je Elfic kandidat za ambasadora, proradile su politicke kuhinje. Pocelo je “licitiranje” uvek “dobro obavestenih izvora” sa krajnjim zakljuckom da nije podoban za mesto diplomate “jer je sporna njegova politicka biografija i bliskost sa muftijom i ostalim politicarima u Sandzaku, sto moze biti problem za srpsku diplomatiju…”.

Autori ovakvih ocena procenjuju da bi Elfic “zbog politicke biografije, a i verske pripadnosti” mogao da bude ozbiljan kamen spoticanja izmedju hriscana i muslimana u toj zemlji. Ovakve informacije i ocene nalaze se na ovdasnjim opozicionim portalima. Preuzeti tekstovi iz beograske dnevne stampe dotatno se “filuju” svojim “pouzdanim informacijama” i konstatacijama. Tvrdnji da bi Elfic mogao da bude odbijen za mesto ambasadora u Libanu, ministar inostranih poslova Ivica Dacic je demantovao kratko da je “to apsolutno neistinito”.
“Libanu jos nije upucen zahtev za agreman za ambasadora, pa nije ni mogao biti odbijen. O imenima se ne govori pre dobijanja agremana”, objasnio je ministar Dacic.
Elfic je bio prvi predsednik BDZ koja je, kada je osnovana, bila politicki stozer sistema koji predvodi muftija sandzacki Muamer Zukorlic i na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika.

Pre dve ipo godine doslo je do raskola u toj partiji i nastale su dve BDZ na celu sa Elficem i BDZ Sandzaka koja je ostala prvrzena Zukorlicevim politickim zagovaranjima. U gradskom parlamentu u Novom Pazaru ima dva odbornika i od kraja novembra prosle godine, deo je vladajuce vecine. Predsednik partije Emir Elfic tada je izabran za clana Gradskog veca, a nesto kasnije generalni sekretar Serif Marukic postao je zamenik predsednika Skupstine grada. Vladajucu vecinu predvodi Sandzacka demokratska partija (SDP) ciji osnivac je Rasim Ljajic.
Izvor. danas

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO