Protest izbeglica na stanici u Budimpešti, hoće u Nemačku

Između 100 i 150 izbeglica protestovalo je ispred glavne međunarodne železničke stanice Keleti u Budimpešti, dok je mađarska policija sprečila oko 2.000 izbeglica da se ukrcaju na vozove koji saobraćaju prema Austriji i Nemačkoj, izveštava reporter AFP-a sa lica mesta.

Oko 600 muškaraca, žena i dece, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana, sedi spred stanice Keleti, dok je oko 1.200 izbeglica usmerno ka takozvanoj “tranzitnoj zoni”.

Istovremeno, oko 100 izbeglica koje su došle iz prijavnog centra u blizini granice sa Srbijom, sedi na platformi železničke stanice odbijajući da se ukrcaju na voz koji bi trebalo da ih odvede do izbegličkog kampa u Debrecinu, drugom po veličini gradu u Mađarskoj.

Policija je navela u saopštenju da ta grupa “zahteva da im bude dozvoljeno da otputuju u Nemačku…, ali da je policija preduzela neophodne mere da obezbedi nesmetano odvijanje žlezničkog saobraćaja”.

AP je ranije izvestio da se oko 3.000 imigranata od ranih jutarnjih časova nalazi se na glavnoj međunarodnoj železničkoj stanici u Budimpešti i da su mnogi od njih proveli noć ispred glavnog ulaza koji čuva policija.

Mnogi od njih proveli su noć ispred glavnog ulaza na železničku stanicu koji čuva policija, koja navodi da im grupe građana pomažu da održe red, preneo je AP.

Grupe volontera pokušvaju da izbeglicama obezbede hranu, odeću i neophodnu medicinsku pomoć.

Mađarski helsinški komitet upozorio je ranije da je situacija “veoma napeta i nepredvidiva”, preneo je AFP.

Gnevne izbeglice tražile su da stanica Keleti bude otvorena i za njih i da im se omogući da otputuju za Nemačku.

Oni su mahali voznim kartama, pljeskali i skandirali “Nemačka, Nemačka”, a neki su u očajanju podizali svoju decu u vis da bi ukazali kako su i ona žrtve zabrane.

Inače, na teritoriji Mađarske u utorak je registrovano 2.284 novih izbeglica, što je za oko 500 više u odnosu na dan ranije, pokazuju podaci mađarske policije.

Najveći broj izbeglica registrovan je na teritoriji pogranične županije čongrad – 1.957, među kojima i 353 dece.

Mađarska: Primenjujemo zakone EU

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač je na pitanje zašto je zatvorena stanica rekao da Mađarska pokušava da primenjuje zakone Evropske unije, po kojima svako ko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i “šengensku” vizu.

Mađarska nacionalna policija je saopštila da njeni pripadnici obavljaju svoju dužnost u skladu sa pravilima šengenskog kodeksa.

Policajcima koji se nalaze na železničkoj stanici Keleti pomoć pružaju i grupe građana, jer je broj izbeglica tokom porteklih pet dana dramatično porastao, navedeno je u saopštenju.

Većinu izbeglica čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Nemačku bez odgovarajućih dokumenata.

Mađarska, nemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontorolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.

Na granici sa Srbijom dodatnih 2.106 “graničnih lovaca”

U Mađarskoj je osnovana Direkcija pogranične policije, koja će funkcionisati u sklopu Policije u pripravnosti, tako da će zaštita granice sa Srbijom biti pojačana sa 2.106 osoba.

Kako prenosi portal “Vojvodina danas”, unutar ove nove organizacije će postojati šest jedinica “Graničnih lovaca”.

U tim jedinicima, koje započinju s aktivnostima od 15. septembra, biće raspoređeno i 876 maturanata Policijske srednje škole, na probnom radu.

“Granični lovci” nemaju specijalne nadležnosti, na njih se odnosi zakon o policiji i policijsko pravilo službe.

Mađarska državna novinska agencija MTI izvestila je, pozivajući se na zvanične policijske izvore, da je od početka ove godine do nedelje u ponoć, mađarska policija “uhvatila 153.561 osobu koja je ilegalno prešla granicu sa Srbijom”.

Falsifikuju se sirijski pasoši

Samo u avgustu, 50.000 migranata i izbeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana, ušlo je u Mađarsku.

Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Nemačkoj.

Prema saopštenju nemačke policije, tokom jučerašnjeg dana u Bavarsku je stiglo rekordnih 3.500 tražilaca azila.

Švedska je saopštila da se u utorak broj zahteva za azil u toj zemlji približio rekordnoj vrednosti.

Evropska agencija za granice Fronteks u međuvremenu upozorava kako se, uglavnom u Turskoj, pojavila trgovina falsifikovanim sirijskim pasošima, jer se zna da Sirijci u EU dobijaju pravo na azil, za razliku od migranata iz zemalja u kojima se ne ratuje.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO