Prva tragedija bošnjaka 1867.godine, i termin “bijeli cigani”

Nakon pisanja našeg portala da porodica Šabana Šaulića vodi porijeklo od bošnjaka koji su do 1867.godine većinski naseljavali gradove Srbije, a da su nakon te godine doživjeli više egzodusa,bila je manje više nepoznanica našem narodu. Rijetke su porodice nastavile da žive u Srbiji, većinski su morali da se isele iz tadašnje kneživine Srbije, i da nasele područije današnje Bosne i Sandzaka, a kasnije neke da odsele i za Tursku. Jedna od porodica mahadžira koja je napustila Srbiju a naselila Bosnu je i porodica, prvog predsjednika nezavisne BiH, Alije Izetbegivića. Nakon našeg članka kratko se oglasio na FB i historičar Esad Rahić:

“Iznenadna smrt velike balkanske zvijezde Šabana Šaulića, biće povod da uskoro objavim tekst o tzv. bijelim Ciganima.
U pitanju su Bošnjaci iz Kneževine Srbije koji su 1867. godine, u vrijeme nasilnog iseljavanja Bošnjaka i ostalog muslimanskog življa, dovedeni pred strašan izbor: ako se dalje izjašnjavaju kao Bošnjaci moraju iseliti iz Srbije, druga je alternativa bila da se pokrste i treća da se izjasne kao Cigani.
Među njima su bili i preci Šabana Šaulića. Bijeli cigani su jedini Cigani koji govore samo bosanski jezik i to sa bosanskim naglaskom.To je još jedna od mnogobrojnih tragedija bošnjačkog naroda.
Ali sve će biti objašnjeno u širem tekstu koji ću uskoro objaviti.”

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO