Putin: Spremni smo na saradnju s muslimanima

Rusija je spremna da koordiniše napore sa muslimanskim zemljama u borbi protiv terorizma i u nalaženju načina za mirno rešenje regionalnih sukoba, navodi se u obraćanju ruskog predsednika Vladimira Putina na sednici strateške grupe “Rusija-Islamski svet”.

– Rusija je pokrenula aktivnu saradnju sa Organizacijom islamske saradnje u statusu posmatrača pre tačno deset godina – navodi se u govoru Putina koji je pročitao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Putin navodi da su od tada veze sa muslimanskim zemljama značajno ojačale.
Putin je skrenuo pažnju na činjenicu da su islamske zemlje važni partneri Rusije u “promovisanju dijaloga među kulturama, podršci različitim putevima razvoja i civilizacijskim modelima”, preneo je TASS.
Putin je istakao da istorija Rusije služi kao dobar primer mirne koegzistencije različitih veroispovjesti, prvenstveno hrišćanstva i islama.
– Danas islamski svet prolazi kroz ozbiljna iskušenja, uz eskalaciju terorizma, krvoproliće i brutalne ratove – navodi on.
Putin je rekao da se oružano miješanje, ucjene i pritisak sankcijama koriste protiv zemalja koje brane svoje nacionalne interese.
– To može samo da nas zabrinjava. Uvereni smo da islamski svet može to da izdrži – rekao je on.
Ruski predsednik je istakao da je Rusije spremna za koordinaciju napora u borbi protiv terorizma i za traganje za mirnim načinom rešavanja regionalnih sukoba.
– Nadam se da će aktivnost ove strateške grupe pomoći da se utvrde vrednosti verske tolerancije i humanizma širom sveta – zaključio je ruski predsednik.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO