RFZO odobrio lečenje bebe u Turskoj

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odobrio je lečenje devetomesečnoj bebi koja boluje od teške razvojne anomalije centralnog nervnog sistema u zdravstvenoj ustanovi Adžibadem u Turskoj.

Beba, koja se nalazi u Univerzitetskoj dečjoj klinici, otputovaće u ponedeljak u pratnji roditelja u Adžibadem, a Fond je za njeno lečenje uplatio 24.000 evra i akontaciju roditelju za troškove smeštaja, ishrane i prevoza, navedeno je u saopštenju.

RFZO podseća da je tokom januara ove godine na lečenje u inostranstvu uputio osmoro pacijenata (šestoro dece i dvoje odraslih), a na kontrolni pregled osmoro dece kojima je u Italiji transplantirana jetra.

Za dvoje dece odobreno je, takođe, i upućivanje biološkog uzorka radi dijagnostike retke genetske bolesti. Pored toga, jedan pacijent će biti upućen u Belgiju, a drugi u Sloveniju.

U AKH klinici u Beču trenutno se oporavlja dvadesetsedmogodišnja pacijentkinja iz Inđije, kojoj je Fond odobrio lečenje – transplantaciju pluća u trajanju do 12 meseci uz pratnju jednog roditelja.

Pacijentkinja je krajem decembra 2014. hitno prevezena avionom inostrane bolnice, jer je javljeno da je pronađen donor, nakon čega je u roku od nekoliko sati obavljena transplantacija pluća.

Za ovo lečenje Fond je uplatio bolnici depozit u iznosu od 40.000 evra,a troškovi lečenja nakon završetka lečenja premašuju iznos od 150.000 evra. Pored toga RFZO snosi i troškove dnevnica za pacijenta i pratioca. RFZO precizira da je, za lečenje u inostranstvu pacijenata upućenih u januaru i dvoje male dece u februaru (dečak koji sutra putuje u Lajpcig i beba koja će u ponedeljak 9. februara biti upućena u Tursku), platio oko 200.000 evra.

Sandzakhaber / izvor: Pressonline

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO