RIK – Manjinske liste će moći da imaju svoje predstavnika na izborima za BNV

Beograd – Generalni sekretar Republičke izborne komisije Veljko Odalović izjavio je danas da će predstavnici izbornih lista na izborima za savete nacionalnih manjina imati pravo da prisustvuju svim fazama rada biračkih odbora od otvaranja biračkih mesta do brojanja listića.

“Mogu da kontrolišu regularnost, mogu da podnesu prigovore”, kazao je Odalović agenciji Beta.

Kako je precizirao, predstavnici manjina imaju prvo da prate izborni proces, iako zakonom nije predviđeno njihovo članstvo u proširenom sastavu biračkih odbora.

“Republička izborna komisija će odgovorno, na najvišem mogućem novou i bez pristrasnosti, sprovesti ove izbore”, kazao je Odalović i poručio da nema razloga da se unapred prognozira da će biti neregularnosti.

On je predstavnicima manjina poručio da moraju da uvaže činjenicu da se ovi izbori održavaju prema posebnom zakonu, koji se mora poštovati.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin zatražio je da se izbori za savete nacionalnih manjina, zakazani za 26. oktobar, održe po istim principima kao lokalni i republički izbori, a u suprotnom je najavio mogućnost bojkota.

Na nedavno održanoj sednici Odbora Skupštine Srbije za manjinska i ljudska prava i rodnu ravnopravnost, Ugljanin je zatražio da izborne liste koje učestvuju na izborima za nacionalne savete imaju ista prava kao i liste koje se kandiduju na lokalnim i republičkim izborima.

“Tražimo da u opštinskim radnim telima i na biračkim mestima manjine kandiduju svoje predstavnike kako bi izbori bili demokratski”, kazao je Ugljanin i dodao da neće učestvovati na nedemokratskim izborima.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO