Roditelji nestalih beba: Neće im proći ovakav zakon

Poseban zakon, leks specijalis, koji je trebalo roditeljima koji sumnjaju da su njihove tek rođene bebe otete i prodate da omogući da saznaju šta je sa njihovom decom, trebalo je u Skupštini da se nađe u maju. Međutim, do sada je urađen samo nacrt za koji ti roditelji smatraju da je neprihvatljiv.

Skoro pune dve godine prošlo je od kada je Evropski sud za ljudska prava naložio Srbiji da nađe način kako će rešiti slučaj koji već decenijama stoji nerasvetljen.

Još jedno razočaranje u nizu za roditelje koji tragaju za svojom decom. I opet ih je razočarala država – ovaj put Nacrtom zakona o nestalim bebama. Roditelji tvrde da je nacrt urađen bez njihove saglasnosti, da ne štiti prava roditelja, već ih sprečava da dođu do istine.

„U nacrtu stoji da će istragu obavljati specijalne jedinice MUP-a, te jedinice bi trebalo da imaju šira ovlašćenja jer se pokazalo da upravo te jedinice svih ovih godina nisu uradile ništa“, kaže Mirjana Novokmet.

Zakon je i neustavan, tvrde roditelji i smatraju da to znaju i predstavnici države koji su ga pisali, a upravo državi ide na ruku, prema rečima roditelja, da cela stvar nastavi da se odugovlači:

„Ovo je samo zamajavanje, kupovina vremena i kod roditelja, a bacanje prašine u oči i Savetu Evrope. Mi smo Savet Evrope obavestili o tom zakonu, sigurno im neće proći, a preduzeli smo mere i pred Ustavnim sudom“, kaže Goran Filipović.

Iz Ministarstva pravde poručuju da će pošto Savet Evrope da mišljenje o nacrtu, u Beogradu biti organizovan okrugli sto otvoren za javnost sa članovima radne grupe i udrženjima roditelja.

A ukoliko se ovakav nacrt zakona ne povuče roditelji najavljuju i proteste ispred Vlade Srbije i Skupštine

Koliko je od završetka Drugog svetskog rata do danas beba ukradeno ostaće večita misterija – smatraju roditelji nestalih beba. Kako kažu otkriću bi pomoglo jedino upoređivanje knjiga iz porodilišta sa matičnim, međutim upravo tome država se najviše protivi.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO