Rrebronja – Nema jedinstva u Sandžaku odustajemo od liste

Novi Pazar – Inicijativni odbor Bošnjačke jedinstvene liste na jučer održanoj sednici donio je odluku o povlačenju liste sa predstojećih izbora koji će se održati u mjesecu oktobru ove godine.
Predstavnici Bošnjačke jedinstvene liste su izrazili žaljenje što njihova inicijativa o formiranju zajedničke liste nije naišla na podršku od strane predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačke kulturne zajednice.

’’Očigledno je da jedinstvo i poziv na prestanak podjela i sukoba nije interesantan na ovim prostorima, tako da predstavnici Bošnjačke jedinstvene liste neće učestvovati na predstojećim izborima, niti će učestvovati u izazivanju daljih sukoba među Bošnjacima koji žive u Republici Srbiji.  Smatramo da su obrazovanje, kultura i informisanje, jezik i pismo, polja koja trebaju da spajaju, a ne razdvajaju bošnjačke intelektualce. I ako se bošnjački inelektualci ne mogu dogovoriti i odrediti šta su nacionalni interesi, ne vidimo svrhu učešća na predstojećim izborima koji predstavljaju banalizovanje ostvarivanja prava Bošnjaka u Republici Srbiji’’ stoji u saopštenju za javnost.

Predstavnici Bošnjačke jedinstvene liste se na kraju zahvaljuju svima koji su ovu inicijativu za jedinstvom i prestankom podjela i sukoba među Bošnjacima podržali i prepoznali kao svoju u nadi da će u nekom narednom periodu predstavnici sadašnjeg saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeće i Bošnjačke kulturne zajednice uvidjeti da se samo učešćem svih relevantnih faktora na ovim prostorima u radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća mogu napraviti rezultati koji će imati podršku svih.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO