Ruski nacionalista Girkin osuđen na četiri godine zatvora

MOSKVA – Gradski sud u Moskvi osudio je danas na četiri godine zatvora zbog ekstremizma bivšeg lidera ukrajinskih pobunjenika Igora Girkina.

Girkin, koji je koristio prezime Strelkov, bio je najistaknutiji vođa ruskih separatista u ukrajinskom regionu Donjeck od početka pobune 2014. godine, prenosi AP.

Vratio se u Rusiju i postao nacionalistički komentator i aktivista. Podržao je pokretanje ruskog rata u Ukrajini, ali je oštro kritikovao vlasti zbog nesposobnosti i neodlučnosti u vođenju borbe.

Girkinu koji je ranije javno iznosio svoje planove da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima u Rusiji, pritvor je određen u julu prošle godine.

Bivšeg oficira ruske službe bezbednosti FSB i ratnog komandanta Girkina koji je 2014. godine pomogao Rusiji u pripajanju Krima, i ubrzo potom organizovao proruske milicije koje su otele deo istočne Ukrajine, ukrajinski zvaničnici i zapadne grupe za ljudska prava optužuju da je u tim područjima počinio ratne zločine.

Dodatno, Girkinu je holandski sud u odsustvu izrekao doživotnu kaznu zatvora 2022. godine zbog navodne uloge u obaranju leta Malazija Airlajnsa iznad istočne Ukrajine 2014.
godine, što je on negirao.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO