Ruski parlament odobrio upotrebu vojske u Siriji

Gornji dom ruskog parlamenta odobrio je zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina za upotrebu Oružanih snaga Rusije u Siriji, javljaju ruski mediji.

“Savet je jednoglasno podržao zahtev predsednika – 162 glasa za”, rekao je šef predsedničke administracije Sergej Ivanov.

Kako navode izvori iz Kremlja, dozvola se ne odnosi na kopnene akcije ruiskih Oružanih snaga.

Prema rečima Ivanova, radi se isključivo o Siriji, što je potvrdio i zamenik šefa diplomatije Mihail Bogdanov.

“U Siriji, da”, rekao je Bogdanov, odgovarajući na pitanje novinara gde će se tačno angažovati ruska vojska.

Ivanov je rekao da će Rusija u Siriji koristiti isključivo vazduhoplovstvo na molbu sirijskog predsednika Bašara el-Asada protiv “Islamske države” (ID), koji se obratio ruskom rukovodstvu sa molbom za pružanje vojne pomoći.

“Kao što je već rekao naš predsednik, upotreba Oružanih snaga na kopnenom polju vojnih dejstava je isključena”, rekao je on.

Ranije danas javljeno je da se Putin obratio Gornjem domu sa predlogom za usvajanje uredbe o saglasnosti za korišćenje kontingenta OS Rusije izvan ruske teritorije na osnovu opštepriznatih principa i normi međunarodnog prava.

Ivanov je naglasio “principijelnu razliku pristupa Rusije od njenih partnera sa Zapada”.

“Oni ne poštuju međunarodno pravo a mi poštujemo”, kazao je on.

“Sa tačke gledišta koordinacije naših dejstava sa partnerima i saveznicima, i poštovanja normi međunarodnog prava – svi dobro znate da se po teritorijama Sirije, Iraka, a moguće i u budućnosti i drugih zemalja Bliskog istoka, neke države već izvode raketno-bombaške napade”, rekao je Ivanov, dodajući da su to SAD, kojima se nedavno piključila Francuska, Australija i neke zemlje saopštavaju isto to.

“Ta dejstva sprovode se mimo međunarodnog prava”, naglasio je šef Putinove administracije.

Prema njegovim rečima, da bi se poštovalo međuanrodno pravo potrebno je poštovanje jednog od dva uslova – ili rezolucije Saveta bezbednosti UN ili molbe zemlje na koju se izvodi udar, za pružanjem pomoći.

“Može se konstatovati da se protiv terorizma, naravno, treba boriti, treba udruživati međunarodne napore, ali je poželjno i neophodno da se pritom poštuju norme međunarodnog prava”, kazao je Ivanov.

“Vojni cilj operacije je isključivo vazdušna podrška sirijskih Oružanih snaga u njihovoj borbi protiv ID”, kazao je on, naglašavajući da se ne radi o “dostizanju bilo kakvih spoljnopolitičkih ciljeva ili zadovoljavanja nekih ambicija” za šta Rusiju “redovno optužuju”.

“Radi se o isključivo nacionalnim interesima Rusije”, naglasio je Ivanov.

On je skrenuo pažnju da broj građana Rusije i zemalja nekadašnjeg sovjetskog saveza koji se pridružuju ID raste “ne iz dana u dan, već iz sata u sat”.

“Radi se ne više o desetinama, ne o stotinama, već o hiljadama takvih ljudi, od kojih su se neki već vratili na teriotriju Rusije i lako je pretpostaviti, ne treba biti vidovit, da će se oni i dalje vraćati na našu teritoriju”, kazao je Ivanov.

“Prema tome, svrsishodno je delovati preventivno, na daljini, a ne suočavati se s tim problemom naknadno, kod nas u Rusiji”, dodao je šef Putinove administracije.

Prema rečima Ivanova, operacija ruskog vazduhoplovstva imaće vremenski okvir koji neće biti objavljen, kao ni vrste naoružanja koje se koriste.

On je rekao da operacija, naravno, ne može da traje beskonačno, ali da to, kao i broj letelica i vrsta naoružanja koji se upotrebljavaju iz razumljivih razloga ne može da saopšti.

Ivanov je saopštio i da će biti poštovana “sva socijalna i finansijska pitanja, vezana za obezbeđenje vojnika koji će biti angažovani u operaciji” i da su “sve odluke o tome već donete”.

Prema njegovim rečima, o odluci će partneri Rusije biti već danas informisani.

“Svi naši partneri i saveznici biće danas informisani o donetoj odluci”, kazao je on.

Prema Ustavu Rusije, odluka o angažovanju ruske vojske u inostranstvu u nadležnosti je gornjeg doma parlamenta, a poslednji put on je o tome odlučivao 1. marta, saglašavajući se sa Putinovim zahtevom za angažovanje vojske na teritoriji Ukrajine do normalizacije stanja, podseća TASS.

Savet federacije tu odluku je na molbu šefa države ukinuo 25. juna, zbog početka trilateralnih pregovora o rešavanju stanja u istočnim regionima Ukrajine.

Ivanov je danas rekao da nije prvi put da Rusija angažuje izvan svojih granica Oružane snage u borbi protiv terorizma, i da se to desilo 1990-ih sa Tadžikistanom.

“Uzgred, ovo nije prvi slučaj, kada koristimo OS u inostranstvu radi suprotstavljanja terorizmu (…) početkom 1990-ih praktično smo isto ovo radili u Tadžikistanu”, kazao je Ivanov a prenosi RIA Novosti.

Podsetimo, francuska televizija objavila je prve snimke ruskih aviona na aerodromu u Siriji, a kroz Bosfor u Istanbulu prošao je konvoj ruskih vojnih i transportnih brodova i uputio se prema Sredozemlju na putu za Siriju.

izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO