SDA PRETI Vučić neće biti toplo dočekan u Srebrenici!

Generalni sekretar SDA BiH, Amir Zukić, izrazio je žaljenje što danas Savet bezbednosti UN nije izglasao rezoluciju o genocidu u Srebrenici i istakao da zbog lobiranja Srbije da se u UN ne usvoji ta rezolucija, premijer Srbije Aleksandar Vučić neće biti dočekan s tolikom toplinom u subotu

Vučić i Srbija ovim činom šalju poruku da ne žele dobrosusedske odnose, inače bi se, u suprotnom, potrudili da barem priznaju šta se u Srebrenici dogodilo. Kada bude u Srebrenici i vidi groblja na kojima pišu imena i prezimena žrtava, moguće je da prizna da se genocid zaista dogodilo

– Nažalost, genocid je negiran i pored činjenice da takvu presudu doneo Međunarodni sud pravde u Hagu. Vučić i Srbija ovim činom šalju poruku da ne žele da imaju dobrosusedske odnose, inače bi se, u suprotnom, potrudili da barem priznaju šta se u Srebrenici dogodilo. Kada premijer Srbije bude u Srebrenici i vidi groblja na kojima pišu imena i prezimena žrtava, moguće je da prizna da se genocid zaista dogodilo – rekao je Zukić, generalni seretar najveće bošnjačke partije u BiH.

Zukić smatra da i veliki deo politike i političara iz Srbije želi da predstavi zločine u Srebrenici na razne načine, osim kvalifikacije genocida.

Čelnik SDA je ukazao i da su u Srebenici ubijani ljudi samo zato što su druge nacionalnosti, ali je izrazio uverenje da su suživot i tolerancija u BiH, uprkos toj činjenici, i dalje mogući i realni.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO