SDP ide sigurnim korakom ka prosperitetu i budućnosti – Foto

Novi Pazar -U Novom Pazaru je 20. aprila počela izgradnja Dijagnostičkog centra, osnovne škole i obdaništa u naselju Dojeviće. Polaganju kamena temeljca prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je tom prilkom rekao da će investicija biti završena do kraja godine i da građani ovog dijela Srbije neće morati da idu na preglede u Kragujevac i Beograd, već će na raspolaganju imati najsavremenije uređaje i laboratorije.

Kamen temeljac za dijagnosticki centar
Kamen temeljac za dijagnosticki centar

Prema riječima gradonačelnika Novog Pazara dr. Meha Mahmutovića Dijagnostički centar će biti sagrađen na površini od 1.400 kvadratnih metara, a u njemu će kako je rekao biti najsavremeniji medicinski uređaji, dijagnostički aparati, biološke i mikrobiološke laboratorije, najnovija magnetna rezonanca i digitalni rendgen.
Sve pomenute projekte finansira prijateljska Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata koja ima izuzetnu saradnju sa Vladom republike Srbije i sa gradom Novim Pazarom. Inače projekti su vrijedni 7 miliona eura. Ova donacija Vlade UAE od velikog je značaja za građane Novog Pazara i oni će na tome biti veoma zahvalni šeiku i princu prestolonasljedniku UAE Muhamedu bin Zajedu al Nahjanu. Nadati se je da građani ovoga dijela Srbije više neće morati trošiti velike količine novca, vrijeme i trud radi odlazaka u kliničke centre širom Srbije, već će konačno, najdelikatnije preglede i uspostavljane dijagnoza za razna oboljenja obavljati u svom gradu, na kućnom pragu.

Nakon donacije od 7 miliona eura građanima Novog Pazara, šeik Muhamed bin Zajed je prije nekoliko dana poklonio hurme, i to u težini od 10 tona. Ovaj delikates novopazarci će imati prilike probati već ovoga ramazana, uz iftar, nakon cjelodnevnog posta. Donaciju u vidu slatkih hurmi, vrijednu 25.000 eura, na novopazarskom carinskom terminalu primio je gradonačelnik Mahmutović koji se tom prilikom zahvalio Vladi UAE na ovoj i na donacijama za izgradnju Dijagnostičkog centra, škole i vrtića.

emirati 2

Ujednijeni Arapski Emirati – svjetski ekonomski džin
UAE su specifična savezna država, zajednica sedam monarhija-Abu Dabi, Adžman, Dubai, Fudžejra, Ras al Kajm, Šardž, i Um al-Kajven. Država je smještena na istčnoj obali arapskog zaliva, na potezu od Katara do Omana, južno od moreuza Ormuz. Emirati su jedna od najrazvijenijih svjetskih ekonomija sa visokim životnim standardom i BDP-om po stanovniku od 47.407 dolara. Ukupan bruto društveni proizvod iznosi 359. milijardi dolara. Poređenja radi, BDP Srbije iznosi 37. milijardi dolara. Potrebno je naglasati da su UAE jedna od rijetkih svjetskih zemalja koje bilježe zavidan ekonomski rast u trenutcima svjetske ekonomske krize, ratova i nestabilnosti. Temelj privrede ove moderne države jeste nafta. U poslednjih nekoliko decenija porastao je značaj i drugih privrednih grana, trgovine, finansija, industrije i turizma.
Prema Forbsovoj listi, u zemljama zaliva, odmah poslije saudijskog kralja po finansijskim mogućnostima slijedi šef države UAE šeik Kalifa bin Zajed al Nahjan. Kuća El Nahjan,vladajuća porodica Abu Dabija, kao i UAE, tom zemljom vlada od kraja 18. vijeka. Emirat Abu Dabi ostvaruje oko 60 procenasta ukupnog nacionalnog bogatstva, a oko 85 % produkcije nafte u okviru UAE. Oni su na bliskom istoku treći proizvođač nafte, odmah poslije Saudijske Arabije i Irana. Po rezervama oni su sedmi na svijetu.

Sretni su oni koji imaju prijatelje

emirati1Jedan od oblika društvenosti koji donosi zadovoljstvo i sreću predstavlja prijateljstvo. Neopisiv je osjećaj da čovjek uz sebe ima dobrog i iskrenog prijatelja, pa iako je on geografski daleko, njegova iskrenost i dobrota pružaju sigurnost i toplinu. Građani Novog Pazara, između ostalih, za prijatelja imaju UAE – e, ekonomsku silu, modernu i naprednu arapsku zemlju koja, opet, ima dobre odnose sa svjetskom super silom, SAD, pa sa Evropskom unijom i drugim prijateljskim zemljama, a naravno, zahvaljujući ličnom prijateljstvu premijera Aleksandra Vučića sa šeikom Muhamedom bin Zajedom i sa našom zemljom Srbijom. Zaista je sretan svaki onaj koji ima ovako moćnog i uspješnog prijatelja. Novopazarci su ponosni na ovu činjenicu.

Za zasnivanjem dobre saradnja potrebna je otvorena ruka, iskren i pošten odnos, a svega toga ne manjka ministru Rasimu Ljajiću koji je umijećem pravoga znalca i iskusnog političara sklopio mnoga prijateljstva sa veoma značajnim i uticajnim Vladama, institucijama, ljudima. Tako je i ovoga puta sa Vladom UAE. Rad i zalaganje iskusnog diplomate urodio je plodom jer su UAE-ti prepoznali Novi Pazar kao pogodno i sigurno tlo za ulaganje, te su odlučili pomoći našim građanima izgradnjom pomenutih, krucijalno važnih objekata za stanovnike regiona i šire.
Još jednom se pokazalo da samo politika prijateljstva, poštenja i otvorenosti daje plodne rezultate i donosi dobro. Takvu politiku vodi ministar Ljajić i njegova stranka SDP koja Novi Pazar vodi sigurno, kvalitetno i odgovorno, što potvrđuju i velike donacije, investicije i građevinski poduhvati koji jačaju naš grad i čine ga modernijim, ljepšim i sigurnijim.

emirati 4

Politika sigurnosti i stabilnosti zasnovana na principu transparentnosti i otvorenosti dovodi do brzog ekonomskog napretka i razvoja, što je slučaj sa Novim Pazarom u kome se svakodnevno radi, gradi i napreduje. Ovakvo stanje najprecizniji je pokazatelj uspješne politike gradskih vlasti i SDP-a koja će i u budućnosti predvoditi naš grad na putu stabilnosti i sigurnosti, ekonomskog razvoja i prosperiteta.
S.Š.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO