SDP radi, Novi Pazar se gradi (VIDEO)

Novi Pazar – U poslednjih nekoliko godina, a posebno od 2008., kada je na vlast došla Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića, Novi Pazar je doživio svojevrsni preporod u građevinskom i infrastrukturnom smislu, a samim tim i ekonomski ojačao. Postao je ljepši, čistiji, urbaniji, otvoreniji i nadasve evropski Novi Pazar.

Nije teško zaključiti da zahvaljujući višegodišnjim ulaganjima u promjenu izgleda Novog Pazara građevinska industrija polako postaje nosilac ekonomskog razvoja našega grada. Upumpavanjem svježeg novca kroz građevinski sektor, preko javnih radova i onoga što privatni sektor čini u smislu izgradnje velikih stambenih prostora doprinijelo je jačanju kućnog budžeta stanovništva, kao i stabiliziranju onih privrednih grana po kojima je Novi Pazar poznat; proizvodnja obuće i odjeće, trgovina, turistička ponuda i dr.
Politika prijateljstva, saradnje i podsticaja novčanih ulaganja urodila je plodom. Strana ulaganja pristižu, a radovi se nižu jedan za drugim. Naš grad je najveće gradilište u Sandžaku i ovom dijelu Srbije. Građevinske mašine bruje u svakom naselju, asfaltira se, uređuju se trgovi, rade nova šetališta, koriće se rječna korita, sadi cvijeće i nova stabla drveća, zidaju se i podižu novi objekti, grad je procvjetao!

 

Riješen problem vodosnabdijevanja

Nakon višedecenijskog problema sa suhim česmama u pojedinim naseljima, što zbog zastarele vodo-instalacije i gubljenja velikih količina čiste vode, što zbog ogromnog broja divljih priključaka (ovo su samo neki od nasleđenih problema koje su ostavile prethodne vlasti) sadašnja vlast je uspijela 2014. godine da otvori buster stanicu čiju izgradnju je pomogla Vlada Kuvajta sa milion eura, te pusti u rad novo filtersko postrojenje čime je ovaj akutni problem riješan, tako da sada i više gradske zone imaju kvalitetno i redovno snabdijevanje pijaćom vodom.

 

Izgradnja pomenutog filterskog postrojenja koštala je preko dva miliona eura, a novac je obezbijedila Vlada Luksemburga, koja je u vodovodnu mrežu Novog Pazara uložila od 2008. godine preko tri miliona eura.

most banja
most asfaltiranje

Ova kapitalna investicija jedna je od najbitniijih u poselednjih 50 godina. Građani znaju koliko je muke i problema prešlo preko njihovih glava zbog nedostatka pijaće vode, posebno u ljetnjim mjesecima kada su temperature dostizale 40-ti podeok celzijusa. Za ovaj svojevrsni poduhvat zasluge pripadaju SDP-u i gradskoj vlasti koja je strpljivo radila i riješila najveći problem našega grada.
Uz poslove na rješavanju gore pomenutog problema pararleno se radilo na izgradnji putne infrastrukture. Sadašnja gradska vlast je uredila, dakle asfaltirala, uz promjenu kompletne kanalizacione i vodovodne mreže oko tri stotine ulica. Izgrađeno je 10 mostova. Posebno treba istaći izgrađene mostove na rijeci Jošanici koji zamijeniše stare, drvene, nesigurne ćuprije, što predstavljahu opasnost po žitelje naselja Jaklja i Svojbor. Veoma zapažen projekat jeste sređivanje trotoara sa obe strane kolovoza na Keju Skopskih žrtava, tzv. „Magistrali“ uz rijeku Jošanicu. Građani ovoga dijela Novog Pazara sada mogu bezbijedno šetati uređenim trotoarima i bezbrižno slati djecu u školu.
Ono što je za svaku pohvalu i sa čime je grad dobio potpuno novo ruho i ljepši izgled predstavlja izgradnja gradskog trga sa tri nova šetališta i četvrtim čija je izgradnja počela prije nekoliko dana u gornjem dijelu ulice 28. novembar, u samom centru Novog Pazara. Gradski trg i šetačke zone predstavljaju prave oaze i odmorišta za veliki broj građana koji imaju priliku šetati sa porodicom, djecom i prijateljima, popiti kahvu u restoran baštama postavljenim na korzou, te pojesti kvalitetno pripremljenu hranu u nekom od mnogobrojnih restorana duž pazarske promenade. Ovaj nesvakidašnji ekstravagantni ambijent u strogom centru grada uljepšava veliki broj raznovrsnog cvijeća usađenog na zelenim površinama što doprinosi utisku boravka u nekoj botaničkoj bašti usred urbane sredine. Za ovaj cvjetnih tepih svakako treba pohvaliti gradsko komunalno preduzeće što se brine da grad bude čist, umiven, namirisan i uvijek svjež i uredan. Uz desetine hiljada zasada cvijeća tu je i više hiljada stabala posađenih u gradskom parku, na šetalištima, uz kejeve rijeka Raške i Jošanice i na drugim mjestima širom gradskih naselja.
Uz pomenute radove izvršena je potpuna rekonstrukcija Sportsko rekreativnog centra, zelene oaze u centru grada, gdje je renovirano nekoliko terena i izgrađeno još par novih, te usađen veliki broj sadnica drveća i hiljade sadnica raznolikog cvijeća.

Grade se nove škole i sportski objekti

Aktuelna vlast je sagradila i tri nove osnovne škole, a u toku su radovi na izgradnju četvrte, čime će se postojeće škole rasteretiti prenatrpanosti u broju učenika. Prema normativima u jednoj školi bi trebalo biti od 600-900 učenika, a u nekim gradskim školama bilo je i do 2.000 đaka. Izgradnjom i renoviranjem škola riješen je i ovaj veliki problem.


Vlast SDP je izgradila novi stadion, sa novim tribinama i reflektorima i uvela FK Novi Pazar u Super ligu što predstavlja historijski uspjeh. Pored ovog stadiona izgrađeno je 15 malih sportskih centara na periferiji grada kao i sportski centar Šutenovac, te sportska dvorana Pendik, koja upotpunjuje ambijentalnu cjelinu rekreacionog centra na najljepši način. U toku su radovi na najvećem atletskom stadionu u regionu, koji se gradi po standardima Međunarodne atletske federacije (IAF). Stadion će imati osam trkačkih traka dužine 400 metara, tunel za zimske pripreme dužine 110 metara kao i borilišta za sve skakačke i bacačke discipline. Izgradnju ovog stadiona finansira Ministarstvo omladine i sporta i Gradska uprava Novi Pazar. Ovaj stadion predstvalja poklon atletskom klubu i građanima. Naš atletski klub je brend u državi i šire zbog velikog broja kvalitetnih takmičara i razultata na svjetskom nivou, koji su doprinijeli da se ime našega grada spominje po dobru na svim svjetskim meridijanima. Ministar Rasim Ljajić je prilikom otvaranja radova na ovom stadionu rekao:“Ovo je poklon za sve one koji su proslavili Novi Pazar, a od njih očekujemo da i dalje treniraju i donose nove medalje u naš grad.“


Izgradnjom pomenutih sportskih objekata gradska vlast je pokazala da vodi brigu o omldini pružajući šansu mladima da se bave sportom, razvijaju svoj talenat, čuvaju zdravlje i predstavljaju Novi Pazar u najljepšem mogućem svjetlu. Svakako da to naša omladina zaslužuje jer ona čini okosnicu stanovništva obzirom da Novi Pazar pripada najmlađim gradovima u Srbiji , sa 49 % stanovnika mlađih od 29 godina.

Izgradnja kapitalnih objekata

U mjesecu aprilu tekuće godine počela je izgradnja tri krucijalno bitna projekta, dijagnostički centar, vrtić i škola. Sredstvima Vlade UAE u okviru Zdravstvenog centra gradi se supermoderni dijagnostički centar, na Dojeviću se gradi moderna škola i vrtić. Ova investicija je teška sedam miliona eura. Pored ovih ulaganja Vlada UAE želi odriješiti kesu za investicije u poljoprivredi, posebno na Pešteri i Goliji, gdje su izvanredni uslovi za proizvodnju ekološki zdrave i kvalitetne hrane. Za ulaganja u poljoprivredu i otkup zdravih sandžačkih proizvoda zainteresirani su i italijanske kompanije u proizvodnji mesa Kremonini i poznati otkupljivač ovčjeg mlijeka Toskana formađi. Ambasador UAE u Beogradu, njegova ekselencija Džuma Rašid al Zahri je jednom prilikom izjavio „da su oni spremni da zajedno sa Kremoninijem odmah ulože novac u obnovu stočnog fonda na Pešteru.“

Poštenje dovodi investitore

Zbog transparentne politike prijateljstva, saradnje i uspostavljanja dobrih odnosa strane dotacije pristižu u Novi Pazar. Zahvaljujući poštenom i odgovornom odnosu gradske vlasti strani ulagači su prepoznali potrebu da svoja sredstva ulože u razvoj našega grada, pa je tako i turska razvojna agencija TIKA izgradila i opremila Osnovnu školu “Ćamil Sijarić“ sa 1,75 miliona eura, pomogla obnovu nekoliko seoskih škola sa milion eura, finansirala adaptaciju gradske biblioteke „Dositej Obradović.“ U pripremi su još par projekata u koje TIKA, odnosno Turska planira uložiti 5.5 miliona eura. Oni žele finansirati rekonstrukciju Ginekološko – akušerskog odjeljenja Opšte bolnice sa 900.000 eura i izgradnju novog Hirurškog bloka koji će koštati 4,5 miliona eura.
U novembru 2014. godine gradske vlasti su otvorile Gerontološki centar u čiju je izgradnju Vlada Srbije uložila 300 miliona dinara. Ovaj centar je spreman prihvatiti 80 starih osoba u 30 soba. Centar ima sopstvenu biblioteku, ambulantu, trepezariju i kuhinju. Zahvaljujući izgradnji ovog doma za smještaj starih lica otvoreno je novih 26 radnih mjesta, što i jeste stalni i primarni cilj SDP, obezbijediti nova radna mjesta i zaposliti građane Novog Pazara.
Novo ruho za Novi Pazar
Razmišljajući o Novom Pazaru sa današnje vremenske distance unazad 6-7 godina, nije teško zaključiti da se naš grad evidentno promijenio nabolje. Novo lice i novo ruho u potpunosti je od Novog Pazara načinilo moderan, otvoren, čist i napredan grad, u koji se rado dolazi i boravi. Zahvaljujući naprednoj i afirmativnoj politici SDP –a naši građani konačno žive lagodnijim životom lišenih i dnevnih i noćnih mora zbog stalne nestašice vode, bezbjedni u šetnji sa svojom djecom novim asfaltiranim ulicama, koju sada imaju mogućnosti poslati u nove škole sa savremenom, modernom opremom. Sav ovaj napredak prate i nova radna mjesta, poboljšanje životnog standarda što sa sobom nosi lagodnost u sadašnjosti i sigurnost u budućnosti sa SDP – om ministra Rasima Ljajića na čelu.
Pomenuto u ovom tekstu samo je jedan dio onoga što gradska vlast u Novom Pazaru radi i gradi. Ako bi sve analizirali trebalo bi nam više mjesta, više papira i hiljade slovnih karaktera. No, drugom prilikom ćemo pomenuti i one objekte i dostignuća koje sada samo zbog dužine teksta nismo spomenuli. SDP radi, gradi i vodi brigu o građanima Novog Pazara, ne zanoseći se praznim pričama, unošenjem razdora i razjedinjenja, politikom izazivanja stalnih sukoba od kojih profit imaju oni što love u mutnom zahvaljujući tuđoj muci i nesreći.
SDP je moderna stranka, koja zna šta želi i šta hoće. A to je rad, red, prosperitet, ekonomska stabilnost, mir i tolerancija za evropski standard u evropskom Novom Pazaru. Pa aferim vam, i SDP-u i građanima koji ovu stranku podržavaju.
S.Š.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO