Sedam poginulih u poplavama u Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj

Tanjug Jako nevrijeme pogodilo je u utorak Grčku, Tursku i Bugarsku, izazvavši poplave koje su uzrokovale najmanje sedam smrtnih slučajeva, uključujući dvoje turista koje je odnijela bujica koja je bjesnila kampom na sjeverozapadu Turske.

Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya rekao je da se još četiri osobe vode kao nestale nakon što je poplava zahvatila kamp u provinciji Kirklareli, u blizini granice s Bugarskom. Rekao je da je oko 12 turista bilo na toj lokaciji.

Timovi za pretragu su locirali dva tijela, rekao je on na X, platformi društvenih medija ranije poznatoj kao Twitter. “Potraga i spasavanje nestalih (četvorice) nastavlja se bez prekida”, dodao je.

Kiše su oštetile i prinudile zatvaranje glavnog puta, javila je televizija HaberTurk.

U Istanbulu jaka kiša poplavila je ulice i kuće u dva naselja, ostavivši najmanje dvoje mrtvih, navodi se u saopštenju iz ureda guvernera.

U Grčkoj je policija zabranila saobraćaj u centralnom gradu Volosu, obližnjem planinskom regionu Pilion i odmaralištu Skijatos.

Vatrogasna služba je saopštila da je jedan muškarac poginuo u blizini Volosa, a pet osoba je prijavljeno kao nestalo, koje je vjerovatno odnijela poplavna voda.

Vlasti su poslale upozorenje putem mobilnog telefona u nekoliko drugih područja centralne Grčke, na lancu ostrva Sporades i na ostrvu Evia upozoravajući ljude da ograniče svoje kretanje na otvorenom.

Ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, Vasilis Kikilias, rekao je da se očekuje da će jaka kiša popustiti nakon podneva u srijedu. On je savjetovao ljudima u pogođenim područjima da ostanu u zatvorenom prostoru.

Oluja dolazi nakon velikih ljetnih požara koji su pogodili Grčku u proteklih nekoliko sedmica, a neki su gorjeli više od dvije sedmice i uništili ogromne površine šuma i poljoprivrednog zemljišta. U požarima je poginulo više od 20 ljudi.

Dalje na sjeveru u Bugarskoj, premijer Nikolay Denkov rekao je da su dvije osobe poginule, a tri se vode kao nestale nakon što je oluja izazvala poplave na južnoj obali Crnog mora u zemlji.

Izlivanje rijeka izazvalo je veliku štetu na putevima i mostovima. Područje je također pretrpjelo nestanak struje, a vlasti su upozorile stanovnike da ne piju vodu iz slavine zbog kontaminacije od poplavnih voda.

TV snimci pokazuju kako automobile i kamper kombije izvlače iz mora u najteže pogođenom južnom odmaralištu Carevo. Vlasti su proglasile vanredno stanje u Carevu i pozvale ljude da se popnu na sprat pošto su prizemlja nekih hotela poplavljena.

naslovi.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO