Širom Srbije novinari podsećali Vučića na obećanje

U devet gradova u Srbiji večeras su održani skupovi pod nazivom “Novinari ne kleče – predsedniče Vlade održite obećanje”. Protesti imaju za cilj da podsete premijera Vučića na obećanje da će da razreši ministra Gašića, koji je uspeo samo jednom rečenicom upućenom novinarki B92, da uvredi sve novinare i žene u zemlji.

Sa skupa u Beogradu novinari poručuju da će nastaviti proteste dok premijer ne ispuni obećanje.

Prošle su dve nedelje otkad su se novinari okupili na istom mestu, ispred Vlade Srbije, na skupu pod istim nazivom “Novinari ne kleče”, a isto toliko je prošlo i otkad je premijer Srbije Aleksandar Vučić javno rekao da će smeniti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog izjave da “voli novinarke koje lako kleknu”.

Od tada pa do danas, premijer Vučić ponovio je više puta da će smeniti Gašića, ali ne samo da ga nije smenio, već Bratislav Gašić, u svojstvu ministra odbrane, u utorak organizuje svečani prijem u Domu garde povodom novogodišnjih i božićnih praznika.

“To je prijem ‘Božić Bata Gašić'”, ocenio je kolumnista Draža Petrović. “Premijer odlaganjem njegove smene šalje poruku da on voli da se inati s novinarima i tretira ih onako kako ih inače tretira na koferencijama za štampu, on s njima debatuje, on ne odgovara na pitanja, nego se ponaša kao neki mangup koga kad nešto pitate on stane i kao: ‘koji si ti, sad ću ja da ti objasnim'”, naveo je Petrović.

Osim novinara, tu su i građani koji su došli da pruže podršku novinarima u zahtevu da Vučić pod hitno smeni ministra odbrane Bratislava Gašića kako je obećao.

Tražimo da se poštuje elementarna politička pristojnost, kazala je na skupu novinarka Jovana Gligorijević: “U ime novinarki poručujemo bašnas briga da li vam se sviđamo, nas interesuje da nam odgovorite istinito i tačno na pitanja“.

Gligorijević je dodala da novinari stoje ispred Vlade zbog prava na kritiku. Poručila je urednicima i vlasnicima medija da treba da budu brana između novinara i establišmenta, da čuvaju novine, a ne da ih koriste kao mesto za propagandu.

Na skupu ispred Vlade Srbije okupilo se tek nešto više od stotinu ljudi što, kako je ocenjeno na skupu, govori o tome da je mnogo veći broj novinara koji se boje i koji nisu imali hrabrosti da večeras dođu. “Zato smo ovde, između ostalog, i da bismo ohrabrili kolege kojih danas nema sa nama, a želeli bi da budu. Svoje pravo na slobodu govora izborićemo i za sebe, ali i za njih”, rekla je Gligorijević.

Na skupu se čuju i zahtevi da se Gašiću oduzme uticaj koji ima u stranci, s obzirom na izjavu Vučića na skupu SNS u Novom Sadu da će se „naći neko mesto za Batu u stranci“.

“Kada vam ne produžavaju ugovore, kada ne odgovaraju na pozive telefonom, setite se: oni ne postoje bez nas“, poručila je Tamara Skroza kolegama.

“Gospodine Vučiću, dali ste reč. Narodna mudrost kaže: ‘Čovek se drži za reč, a vo za rogove’, krajnje je vreme da odlučite šta ste”, poručila je Skroza.

Novinarska udruženja poručuju da će protestovati sve dok ministar Bratislav Gašić ne bude smenjen s te funkcije, ali se, kažu, boje da će ispred Vlade dočekati i Novu godinu i Srpsku novu godinu, a kako šaljivo kažu, i kinesku.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kazao je da će se novinari okupljati sve dok predsednik vlade ne smeni Gašića, ako je potrebno svakog ponedeljka: “To što obećanje nije ispunjeno i što je Gašić još uvek ministar pokazuje kakav je odnos države prema medijima”, kazao je Obradović.

“Ovakvo odlaganje i neuvažavanje naših zahteva zapravo je deo slike koju vlast ima prema novinarima i koju mi želimo da promenimo, a to je slika nas koji su ovde, ne zbog građana i javnosti, već da smo servis ove ili one vlasti”, rekao je predsednik NUNS-a.

Osnovna poruka skupa jeste da novinari neće klečati ni pred Gašićem ni pred nekim drugim političarem.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO