Sjeverin- 23 godine od otmice i ubistva

Danas se obilježavaju 23 godine od otmice i ubistva 16 Bošnjaka, državljana Srbije iz Sjeverina. Na mjestu otmice u Mioču  porodice otetih, predstavnici nevladinih organizacija i lokalne vlasti, odaće poštu otetim mještanima Priboja.

I nakon 23. godine od mučenja i ubistva nedužnih ljudi porodice žrtava i dalje su nezadovoljne odnosom prema ovom zločinu. Obilježava se 23. godišnjica otmice i ubistva 16 Bošnjaka, koji su na današnji dan prije više od dvije decenije krenuli na posljednje putovanje autobusom koji je saobraćao na relaciji Rudo – Priboj. Autobus je zaustavljen u selu Mioče u BiH, na putu za Priboj, kuda je redovno saobraćao, a iz vozila su izvedeni samo Bošnjaci, 15 muškaraca i jedna žena. Kamionom su odvedeni do Višegrada u hotel “Vilina Vlas”. Zločinci paravojnih formacija su, mučili i ubijali otete Bošnjake iz Sjeverina iz Sandžaka u hotelu u Višegradu, iživljavajući se nad njima i fotografisali ih. To su ujedno i njihove posljednje fotografije u životu.

Do sada su samo pronađeni posmrtni ostaci rahmetli Medredina Hodžića iz Sjeverina, ostali nisu pronađeni još uvijek.

Za ovaj zločin, Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića , a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na po 15 godina zatvora. Lukić je nakon što je uhapšen u Argentini u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.
 

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO