Slovenija usvojila zakon o slanju vojske na granicu

Slovenački parlament usvojio je zakon kojim je ovlastio vojsku da pomogne policiji u čuvanju državne granice, pošto je na hiljade izbeglica preplavilo zemlju. Novi zakon će omogućiti slovenačkoj vojsci da kontroliše granice kada policija nije prisutna.

Slovenija, zemlja od dva miliona stanovnika, u poslednja dva dana rasporedila je 140 vojnika na granici da bi pomagali policiji u zadržavanju migranata van svoje teritorije. Vojska je upućena na državne granice tamo gde nema policije.

“Danas ćemo zvanično zatražiti od Evropske unije policijsku i finansijsku pomoć”, najavio je slovenački premijer Miro Cerar u noći između utorka i srede, pre glasanja u parlamentu.

Opozicione stranke su navele da vlada treba da sledi Mađarsku i podigne ogradu na slovenačkoj granici sa Hrvatskom da bi sprečila izbeglice da uđu u zemlju. I zvaničnik slovenačkog ministarstva unutrašnjih poslova najavio da se mogućnost obezbedenja graničnih prelaza fizičkim preprekama ne može isključiti ukoliko protok izbeglica eskalira.

Mađarska blokiad granice sa Hrvatskom u petak u ponoć izazvala je domino efekt širom Balkana, sa hiljadama zaglavljenih izbeglica na graničnim prelazima. Više od 20.000 izbeglica stiglo je u Sloveniju od subote ujutro da bi nastavili put za Austriju, dok je najmanje 6.000 provelo noć u toj zemlji koja im je pružila utočište u izbegličkim centrima.

Kitarović: Svako ima pravo da štiti svoje granice

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas iz Zagreba, komentarišući novonastalu situaciju sa Slovenijom oko izbeglica i njihovu odluku da pošalje vojsku na granicu, da svaka država ima pravo da granice štiti onako kako odluči.

Uverena je da to ne treba posmatrati kao akt protiv Hrvatske, već da je reč o sprovođenju šengenskih pravila i zaštiti slovenačke teritorije i nada se da će se dijalog između Hrvatske i Slovenije zadržati.

“Ne smemo dopustiti da ni na koji način to utiče niti na političke, bilateralne odnose i prijateljstvo između Hrvatske i Slovenije, niti na privrednu razmenu… Jednostavno, moramo nastaviti da razgovaramo i dalje jer problem migracije je složen problem s kojim se suočavamo svi jednako. Ne možemo ga rešavati pojedinačno, već na evropskom i svetskom novou”, smatra Grabar Kitarović.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO