Srbija i Mađarska razmatraju otvaranje granice

Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske sutra će sagledati da li su se stvorili uslovi za otvaranja graničnog prelaza Horgoš za saobraćaj, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem istakao da je to prvi konkretan potez dve zemlje ka normalizaciji situacije oko izbegličke krize.

Ministar Sijarto je istakao da je prošle godine bio skok u ekonomskoj razmeni Mađarske i Srbije, zbog čega je Mađarima važno da se što pre otvore autoput i granični prelazi sa Srbijom.

“Ukoliko srpska pocija postigne da se pritisak izbeglica na prelazima ne podiže, mi ćemo te prelaze otvoriti, jer je to zajednički cilj i Srbije i Mađarske”, kazao je Sijarto.

Dačić kaže da bi u Brisel, na sastanak šefova država i vlada EU 23. septembra trebalo da bude pozvan premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijeri drugih zemalja u okruženju, zbog izbegličke krize.

“EU 23. septembra organizuje sastanak šefova država i vlada i na njega bi trebalo da zove i premijera Srbije i drugih zemalja koje su u krugu, jer čekamo te sastanke, a ne znamo da li će nam neko, bilo koje rešenje doneti”, rekao je Dačić.

Dačić je poručio da je EU doživela poraz u migrantskoj krizi jer, kako je rekao, ne postoji jedinstvena politika prema njoj.

“Srbija se ni kriva ni dužna našla na toj ruti i ne može da dozvoli da bude žrtva takve nejedinstvene politike EU”, rekao je Dačić, navodeći da je kroz Srbiju od početka godine prošlo oko 150.000 registrovanih migranata.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO