Srbija vraća doživotnu zatvorsku kaznu!

Uvođenje doživotnog zatvora, produženje trajanja kućnog zatvora, povećanje broja krivičnih dela iz domena privrednog i visokotehnološkog krimninala, ali i onih koja se tiču zloupotrebe maloletnika – to je samo deo mogućih novina u Krivičnom zakoniku, čiji je nacrt dostupan javnosti.

Stručnjaci pozdravljaju deo planiranih izmena, ali kažu da je nacrtu potrebna obimna dorada.

Zatvorske kazne od 30 i 40 godina možda odlaze u istoriju. Umesto njih, možda bude moguć boravak iza rešetaka do kraja života. Da je ta mogućnost postojala ranije, neki od najpoznatijih srpskih osuđenika, kao što su Milorad Ulemek, Radomir Marković ili Sretko Kalinić bili bi iza rešetaka do kraja života, ali sa mogućnošću uslovnog otpusta posle dve i po decenije.

Doživotni zatvor predviđen je za ubistva: na svirep ili podmukao način, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, pri razbojništvu, iz koristoljublja ili drugih niskih pobuda, kod ubistva sudije, tužioca ili policajca, službenog ili vojnog lica na dužnosti, deteta ili trudne žene, zlostavljanog člana porodice, ili za masovna ubistva.

U Ministarstvu pravde navode da doživotni zatvor treba da bude izuzetna kazna koja zamenjuje smrtnu i dodaju da ona postoji u većini evropskih zemalja. Sudija Miodrag Majić nije ubeđen u opravdanost njenog uvođenja.

“Kao sudija moram da priznam, iako sudija primenjuje zakon kakav god on bude, ja se nikada ne radujem preteranom odlasku zakona u represivnu stranu. To uvek govori da društvo nije dovoljno zadovoljno stanjem u kome se nalazi i da pokušava tom, da kažem pretnjom, da popravi stvari. A, bojim se da to nije uvek najbolji način”, ocenjuje Majić.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO