SVE VIŠI BROJ PRITUŽBI NA RAD HUMANITARNOG UDRUŽENJA “TU OKO NAS”

Ovih dana redakciji sandzakhabera pristiže veliki broj žalbi od gradjana koji su kako kažu prevareni od strane humanitarnog udruženj “tu oko nas”.  
Članove ovog uruženja možemo videti po celom gradu kako sakupljaju novac za razne akcije. Nekada se radi o sakupljanu novca za samohrane majke, nekada za pomoć deci koja idu na teške operacije u inostranstvo a u zadnje vreme se radi i o pomoći za izbeglice iz Sirije. 
Jedan slučaj “poslovanja” ove organizacije, koji nam je posebno bio zanimljiv, objašnjava nam jedan od kako sam tvrdi prevarenih gradjana. “Jedna devojka iz organizacije “tu oko nas” nekim danima biva zabradjena i na taj način vrši prevaru sakupljana novca. Ista osoba ima i drugi način kada vara, prerušen u uskoj i kratkoj haljini takodje ulazi u kafiće, restorane, kuće tražeći po istom osnovu.”
O organizaciji “tu oko nas” su i ranije pisali mediji o slučaju prikupljana novca za porodicu Bilalović. Gradjanin Novog Pazara U.M. koji se takodje bavi humanitarnim radom o slučaju porodice Bilalović za radio 021 kaže da mu je čitava akcija od početka bila sumnjiva. Iz tog razloga je kontaktirao majku petnestomesečne Hatidže za koju se prikupljala pomoć. 
“Meni su rekli da žele operaciju u Beču. Ne znaju ni na kojoj klinici, niti cenu. Navodno im je tamo sigurnije. U početku sam mislio da ih neko zloupotrebljava zarad sticanja ogromne dobiti, a onda sam video da porodica rukovodi celom prevarom. Negde se predstavljaju Bilalović, negde Kurbašević”, kaže ovaj naš sugradjanin!
Majka bolesnog deteta Safeta Bilalović rekla je za 021 da je operacija zakazana za 23. februar na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i ponovila staru priču da je u pitanju “najteža operacija – VSD”, misleći na Ventrikularni septalni defekt. “Niko nema bolest tešku kao moja Hatidža. Već smo dve operacije tamo radili, jednu kada je ona imala pet dana, a drugu kada je imala 11 meseci”, rekla je Safeta, koja je tokom razgovora spustila slušalicu, nakon pitanja o visini troškova za operaciju.
Naime, prema važećem cenovniku VMA, ovakav zahvat ni sa bolničkim troškovima ne može da iznosi 6.000 evra, niti se kardio operacije na bebama i deci obavljaju u ovoj ustanovi.
Kako za 021 potvrđuju iz Vojnomedicinske akademije, zahvati ove vrste se ne obavljaju na 15-mesečnim bebama. “Klinika za kardiohirurgiju Vojnomedicinske akademije se bavi hiruškim rešavanjem bolesti srca i velikih krvnih sudova grudnog koša kod odraslih. Najmlađi kardiohirurški zbrinut bolesnik u prošloj godini imao je 18 godina”, kažu iz VMA.
Kada se uporede podaci majke – koja tvrdi da je dete operisano sa 11 meseci, takav zahvat se morao obaviti prošle godine, što prema odgovoru sa VMA, nije moglo biti obavljeno.
Dete je, inače, 9. januara dobilo uput za Opštu bolnicu u Novom Pazaru, a preporuka lekara navedenog na dokumentu glasi da dete treba poslati na Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u Novom Beogradu, gde bi i protokolima trebalo da bude zbrinuto. Uput je na Fejsbuk stranici objavilo udruženje građana “Tu oko nas”, do čijih predstavnika nismo uspeli da dođemo. Ovo udruženje najavilo je na Fejsbuku da dete hitno putuje u Beograd, što na uputu nije navedeno kao obaveza. Takođe, novac se i dalje skuplja, bez informacija gde će dete biti operisano.
Isto udruženje delilo je flajere poziva za pomoć porodici, na kojem se nalaze računi porodice i broj telefona. Prema nezvaničnim informacijama, do sada je prikupljeno oko 1.000 evra za lečenje bebe!
Ako pogledate Fajsbuk profil “Humanitarna organizacija” naićićete na stotine slika deljenja nekolicine namirnica poput par flaša zejtina i nekoliko kilograma brašna koje, kako kažu oštećeni gradjani, ova organizacija koristi kao alibi i te slike pokazuju potencijalnim žrtvama prevare.
Grupa sumnjičavih građana potencijalnu prevaru prijaviće policiji i Centru za socijalni rad Novog Pazara.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO