Tabuti s posmrtnim ostacima 136 žrtava spremni za ispraćaj iz Visokog

Tabuti s posmrtnim ostacima 136 žrtava koje će 11. jula biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima su spremni, a zaposlenici JKP Gradska groblja Visoko danas su ih smjestili u kamion kojim će biti prevezeni u Potočare.

Dok radnici iznose tabute i smještaju ih na kamion koji će, prekriven zastavom Bosne i Hercegovine, sutra u 09.00 sati krenuti iz Visokog, organizator rada u Gradskim grobljima Visoko Kenan Karavdić kazao je Feni da je ovo, po broju žrtava, najmanja dženaza te da ove godine jedan kamion ide put Potočara.

On navodi da u Tuzli ima još identificiranih žrtava, međutim, porodice se još uvijek ne odlučuju za ukop, čekaju i nadaju se da će biti pronađena još neka grobnica, da se posmrtni ostaci kompletiraju.

Karavdić naglašava da je vrlo važno reći i porodicama i javnosti da će se nakon ukopa raditi reasocijacije, „što znači svako novo pronalaženje grobnica i ostataka će kompletirati tijela koja su sad ukopana u Potočarima“.
„Na svaki opremljeni tabut stavljena je trajna pločica od neuništivog materijala na kojoj piše ime i prezime, parcela u Potočarima i red, grobno mjesto gdje je ukopan, sa svim pratećim šiframa i brojevima koji daju historijat iskopavanja, ekshumacije, identifikacije, gdje se tačno vidi da je ovo tijelo kompletirano s više lokacija“, pojašnjava Karavdić prilazeći jednom od tabuta i pokazujući tu pločicu.

On ističe da je ova pločica vrlo važna za buduće reasocijacije i reekshumacije „da bi bili 100 posto sigurni da se tijelo kompletira u određeni tabut“.

Karavdić je na kraju razgovora pozvao građane Visokog da sutra dođu na ispraćaj, kao i građane Sarajeva da izađu na ulice i isprate ovu tužnu kolonu prema Potočarima.

Predviđeno je da kolona s tabutima sutra u 09.00 sati krene iz Visokog. Uz zaustavljanje u Vogošći, ispred zgrade Predsjedništva BiH, Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva te pored pijace Markale u Sarajevu, kako bi bila odata počast stradalim žrtvama, dolazak u Potočare planiran je u 15 sati.

Dženaza-namaz za 136 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice, zaštićene zone UN-a, počet će 11. jula u 13.00 sati, prvo klanjanjem podne i ikindija-namaza, a onda i dženaza-namaza.

Među 136 žrtava koje će 11. jula naći smiraj u Memorijalnom centru u Potočarima je i 18 maloljetnika. Najmlađe žrtve koje će biti ukupane su šesnaestogodišnjaci, njih osam. Nakon ovogodišnje dženaze u Potočarima će biti ukopano 440 maloljetnika, a svaka četrnaesta žrtva ukopana u Potočarima je dijete.
U Memorijalnom centru u Potočarima dosad je ukopana 6.241 žrtva, a 230 ih je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra, u skladu sa željama porodica.

Radiosarajevo.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO