Tahiri: Srbija priznala Kosovo potpisivanjem sporazuma

Ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je danas da je Srbija priznala Kosovo pošto u sporazumu o energetici piše Republika Kosovo.

To je, prema njenim rečima, priznanje nezavisnosti Kosova.

Ona je u interviju za dnevnik “Zeri” visoko ocenila sporazume koji su postignuti u utorak u Briselu, ističući da su sva četiri sporazuma u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

Ponovila je da Zajednica (Asocijacija) opština sa srpskom većinom neće predstavljati treći nivo vlasti na Kosovu i da neće imati izvršna ovlašćenja.

Samoopredeljenje najavljuje blokadu primene sporazuma i smenu Vlade

Sporazumi koje su Beograd i Priština u utorak potpisali u Briselu, posebno onaj o Zajednici srpskih opština podelio je kosovske političke partije i javnost, a opozicioni pokret Samoopredeljenje ide korak dalje i najavljuje blokadu primene tog sporazuma i pokretanjem niza akcija za smenu aktuelne vlade.

Ta parlamentarna opoziciona partija je premijera Isu Mustafu i njegovog zamenika Hašima Tačima nazvala izdajnicima.

Pristinski Zeri danas piše da opozicija i pojedini predstavnici civilnog društva smatraju da se tim sporazumom desila “Bosna na Kosovu”, dok predstavnici vlasti ističu da tim se dokumentom ne “ugrožava suverentitet drzave”.

Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo smatraju, međutim, da je nije tačno da briselski sporazum ne ugrožava “teritorijalni integritet Kosova”.

Opozicija, naime, smatra da je “rušenje aktuelne vlade, pa bilo to i naslinim putem” jedino rešenje da se spreči sprovođenje sporazuma.

ZSO će napraviti interesnu kriminalnu koaliciju

Kosovski advokat Dastid Palaska je rekao da će ZSO “osnažiti partijske strukture” bilo Srba bilo Albanaca i napraviće interesnu kriminalnu koaliciju, dodajući da sporazum može proizvesti velike tenzije.

Publicista Haljilj Matosi je rekao da ovaj sporazum ne ugrožava suverenitet Kosova, precizirajući da ne vidi ni jedno slovo u sporazumu koje može iole da ugrozi suverenitet Kosova.

I publicista Veton Suroi kaže da je drugi “istorijski” sporazum u Briselu i “nastavak padanja Kosova”. Suroi, naime, tvrdi da je Srbija dobila Autonomiju za o kojoj se javno nije govorilo.

On smatra i da sporazum vređa inteligenciju građana Kosova, kao i da se predstavnici vlasti kriju iza lošeg prevoda tog dokumenta.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO