Tivat: Milo osvojio apsolutnu vlast!

Podgorica — Demokratska partija socijalista crnogorskog premijera Mila Đukanovića osvojila je apsolutnu vlast na lokanim izborima u Tivtu.
U Tivtu su prvi put primenjena nova izborna pravila, sistem elektronske identifikacije birača.

Na izborima održanim u nedelju, DPS je osvojila 17 od 32 odbornička mesta u skupštini opštine Tivat, što je pet mandata više u odnosu na prethodni saziv, projekcije su posmatrača, CEMI-ja i CDT-a, na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mesta.

DPS-ov nekadašnji koalicioni partner na lokalnom i državnom nivou Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića osvojila je svega dva mandata, tri manje nego na prethodnim izborima, dok su Socijaldemokrate (SD), nastale cepanjem SDP-a druga pojedinačno najjača partija u skupštini sa osvojena četiri mandata.

SD-u je to prvi nastup na izborima, jer je partija nastala 2015. godine cepanjem nekada jedinstvenog SDP-a. Predvodi je aktuelni ministar saobraćaja Ivan Brajović.

Po dva mandata osvojile su i Hrvatska građanska inicijativa (HGI), Socijalistička narodna partija (SNP) i Tivatska akcija.

U lokalnu skupštinu sa po jednim mandatom ušle su i Demokratska srpska stranka (DSS), Bokeški Forum (BF) kao i Arsenal za Tivat.

Odziv na izborima je bio visok i na glasanje je izašlo 70 odsto birača.

Na lokalnim izborima u Tivtu prvi put su primenjene novine u izbornom procesu, sistem elektronske identifikacije birača, što je svojevrsni test za oktobarske, parlamentarne izbore.

Nevladina Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je u nedelju uveče da je bilo mnogo grešaka u primeni elektronske identifikacije, dok u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) navode da je ta novina u izbornom procesu “uspešno primenjena”.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO