TURSKA Kirklareli: Obilježena 10. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

KIRKLARELI – U turskom gradu Kirklareli obilježena je 10. godišnjica smrti prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, koji je u Turskoj poznat i kao “kralj mudrosti”, javlja Anadolu Agency (AA).

rahmetli Alija Izetbegovic
rahmetli Alija Izetbegovic

Na svečanosti obilježavanja godišnjice smrti Izetbegovića, organizovane od strane Univerziteta Kirklareli, prisustvovali su guverner Mustafa Yaman, rektor Univerziteta Kirklareli prof. dr. Mustafa Aykac kao i veliki broj studenata i gostiju.

Profesor na Fakultetu za socijologiju Faruk Karaarslan podsjetio je prisutne da je Alija Izetbegović bio “prvi predsjednik BiH u najtežim uslovima za tu zemlju”.

“On je uvijek bez ustezanja izlagao svoje mišljenje i svoju životnu filozofiju. Nikada se nije stidio svoga identiteta, a to je najveća osobina istinskog intelektualca”, kazao je on.

Također je dodao kako se Alija tokom svoga života uvijek borio protiv ideja kao što su fašizam, nacizam i komunizam.

“Alija Izetbegović se rodio 1925. godine u Bosanskom Šamcu. U Drugom svjetskom ratu se borio protiv fašista i četnika, a poslije i protiv komunista. Historija mu je namijenila da bude predsjednik u vrlo teškim vremenima. Muslimani su u Jugoslaviji imali probleme u vezi sa participacijom u vlasti. Da bi shvatili Izetbegovića morate shvatiti i historiju Balkana i Bosne”, kazao je Karaarslan.

 

(AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO