Turska nije ispunila cilj za ovu godinu, ali čuva liru

Privredni rast i inflacija u Turskoj neće biti u skladu sa planiranim ciljevima za ovu godinu, smatra potpredsednik vlade zadužen za privredu Dževdet Jilmaz.

On je dodao da će, sa druge strane, politička neizvesnost koja je dovela u opasnost vrednost lire oslabiti posle novembarskih izbora.

U svom prvom intervjuu otkako je pre manje od dve nedelje stupio na tu funkciju, Jilmaz je za Rojters rekao da će rast bruto društvenog proizvoda (BDP) Turske dostići 3,0 odsto u 2015. godini, što je ispod zvaničnog cilja vlade od 4,0 odsto, ali u skladu sa tržišnim očekivanjima.

Stopa inflacije će, prema njegovim rečima, na kraju godine biti veća od očekivane, ali će u 2016. godini registrovati pad.

“Privredni rast od 3,0 odsto u ovoj godini deluje moguć i odgovarajući”, izjavio je Jilmaz, i dodao da će vlada revidirati prognoze posle objavljivanja podataka o BDP-u za drugi kvartal, koji su najavljeni za četvrtak.

Prema Rojtersovoj anketi iz jula, analitičari su prognozirali rast privrede Turske od 2,9 odsto za ovu godinu i od 3,4 odsto za 2016. godinu, što je ispod cilja turske vlade od 4,0, odnosno 5,0 odsto.

Jilmaz, koji je četiri godine bio na funkciji ministra za razvoj, prošlog meseca je imenovan za vicepremijera u privremenoj vladi formiranoj nakon što je vladajuća turska Stranka pravde i razvoja (AK) izgubila parlamentarnu većinu na junskim izborima. Privremena vlada će voditi Tursku do novih izbora koji se održavaju 1. novembra.

Imenovanje Jilmaza na funkciju vicepremijera nastupa u teškim vremenima, budući da tržišta u razvoju beleže pad i da je turska valuta lira već evidentirala seriju rekordno niskih vrednosti zbog političke neizvesnosti u zemlji.

izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO