TURSKA TIKA OBNAVLJA HAMAM U NOVOM PAZARU!

Poslije nedavnih razgovora direktora Turske razvojne agencije TIKA za Srbiju Mehmeta Bajraka sa predsjednikom Mešihata IZ-e u Srbiji muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem o obnovi Starog hamama u centru Novog Pazara, g-din Bajrak sa saradnicima, 23.06.2016. godine, obišao je ovaj dragulj osmanske arhitekture iz 15. vijeka.

Nakon što su predstavnici TIKE i Mešihata utvrdili činjenično stanje u kome se Hamam nalazi, uslijedili su razgovori o pripremama za realizaciju ovog velikog projekta. Direktor Bajrak je naglasio da TIKA ima interes Hamamu vratiti originalni izgled po uzoru na druge objekte iz osmanskog perioda koje je ova turska fondacija obnovila na prostoru Balkana, dok je generalni sekretar Mešihata Samir Škrijelj podsjetio da Hamam za muslimane Novog Pazara i Sandžaka osim historijske ima i kulturološku vrijednost obzirom da su javna kupatila nastajala kao produkt islamske kulture i potrebe za čistoćom kao sastavnim dijelom vjere.

Sastanku su prisustvovali i novopazarski glavni imam Asmir ef. Crnovršanin, profesor u Medresi Muhedin ef. Latifović i arhitekta Hankija Ganić.

(Mesihat)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO