Turski ministar tokom sastanka sa Blinkenom zatražio prekid vatre u Gazi

ANKARA – Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan rekao je danas tokom sastanka s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je potrebno da se spreči Izrael da gađa civile i raseljava ljude u Gazi, i da hitno treba proglasiti potpuni prekid vatre.

Prema informacijama dobijenim iz diplomatskih izvora, tokom susreta Fidana i Blinkena u razgovaralo se o regionalnim kretanjima, posebno u Gazi, i bilateralnim odnosima, prenela je Anadolija.

Fidan je naglasio svom američkom kolegi Blinkenu da “Izrael treba sprečiti da gađa civile i raseli ljude u Gazi i da treba odmah proglasiti potpuni prekid vatre”.

Obe strane su potvrdile da su saglasne oko toga da se osigura da civili ne budu ranjeni i da se humanitarna pomoć dostavlja kontinuirano i bez prekida.

“Turska i SAD slažu se oko potrebe da se spreči stradanje civila u Gazi, potrebe dostave humanitarne pomoći i rešenja dve države. Istaknuta je i potreba zajedničkog rada na tom rešenju”, potvrdio je izvor koji nije želeo da se oktriva njegov identitet.

Fidan je poručio Blinkenu da je bombardovanje civilnih ciljeva i uništavanje infrastrukture u Gazi neprihvatljivo.

Tokom sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova bilo je reči i o procesu proširenja NATO u okviru članstva Švedske.

Indeksonline/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO