U celoj Srbiji održan štrajk upozorenja zaposlenih u javnom sektoru

Zaposleni u javnom sektoru organizovali su danas od 11.00 do 12.00 sati štrajk upozorenja i zatražili da zahtevi sindikata koji se odnose na prava radnika budu uključeni u predlog zakona o platama u javnom sektoru.

Štrajk je održan u svim sindikatima javnog sektora i podrazumevao je prekid rada na sat vremena, okupljanje zaposlenih u ustanovama i čitanje sindikalnog proglasa.

Članovi sindikata zaposlenih u zdravstvu jenočasovni štrajk upozorenja započeli su okupljanjem zaposlenih u ustanovi i čitanjem sindikalnog proglasa.

Sindikalci kažu da su nezadovoljni načinom obračuna za topli obrok i regres, a kažu da su zadovoljni rešenjem za minuli rad i naknade za zarade. Ipak, trn u oku im je i član kojim se predviđa različita osnovica za rad u jedinicama lokalne samouprave.

“Borimo se za jednaka prava po Zakonu o radu i kada je u pitanju naknada za vreme odsustva sa rada, kao i kada je u pitanju taj dodatak za minuli rad. Međutim, bez obzira što je rečeno da je to u najavi i prošli put je bilo, pa je na socijalno-ekonomskom savetu došlo do razmimoilaženja između pojedinih ministara u Vladi. Tako da mi nikako ne možemo verovati dok se to ne usvoji, da će to baš tako i biti”, kaže predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu KC i Beograda Radmila Obrenović.

“Zbog toga što nam se tekst Zakona upućuje uveče, a traži se naše izjašnjenje sutradan ujutru. Ovo nije prvi put, ovo je peti nacrt koji mi dobijamo što bi rekli “u minut do dvanaest”. Pretpostavljam da neko u vlasti treba da shvati da i mi imamo organe odlučivanja, da je potrebno da Nacrt zakona vide organi, konstatuju bazu, pa da onda dobijemo povratnu informaciju i da mi možemo da zauzmemo svoje stavove”, navodi jedan od članova Zoran Savić.

Ipak, čeka se reč premijera, jer je sastanak sindikalaca i prvog čoveka Vlade zakazan za subotu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO