U Potočarima će biti ukopani ostaci još 136 žrtava

Organizacioni odbor komemorativnog skupa u Srebrenici saopštio je da će 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci 136 identifikovanih žrtava zločina 1995. godine koji su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Dva dana ranije, 9. jula, kamione sa posmrtnim ostacima žrtava, građani Sarajeva će ispratiti ispred zgrade Predsedništva BiH.

Među identifikovanim žrtvama koje će biti ukopane 11. jula, nalaze se i posmrtni ostaci 18 maloletnika.

Do sada je ukupno u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjena 6.241 osoba.

Na ovogodišnjem komemorativnom skupu u Potočarima biće ukopane žrtve s područja Vlasenice, Bratunca, Srebrenice, Zvornika i Milića.

Dolazak u Srebrenicu 11. jula potvrdili su visoki zvaničnici više evropskih država, među kojima i predsednici Slovenije, Crne Gore i Hrvatske, a očekuje se prisustvo oko 50.000 osoba.

I aktivisti Panonske aktivističke organizacije (PAOR) iz Zrenjanina organizovaće šetnju od Šapca do Srebrenice dugu 105 kilometara posvećenu izgradnji mira, najavili su iz te organizacije.

Kako se navodi, pešačka akcija u okviru “Šetnje ideja” počeče u četvrtak, 9. jula, a pešačenje će trajati dva dana do Memorijalnog centra u Potočarima.

Genocid u Srebrenici je počinjen u julu 1995. za kada je ubijeno oko osam hiljada Bošnjaka. Zločin je izvršila Vojska Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića, uključujući i paravojnu formaciju “Škorpioni”.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO