U toku I sjednica Skupšine Grada Novog Pazara

Potvrđivanjem mandata odbornika Skupštine Grada Novog Pazara, Maidi Baltić , Merfidu KamešničaninuBanetu i Milosavljeviću , započela je I sjednica Skupštine Grada. Odbornici, njih 45 prisutnih,  razmatraće  Prijedlog Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Administrativno-mandatne komisije, Prijedlog Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Komisije za statutarna, organizaciona i normativna pitanja, te Izbor gradonačelnika, njegovog zamjenika i članova Gradskog vijeća Grada Novog Pazara.

Prije verifikacije mandata, odbornica SDA Sandžaka Hanadi Hajrović, tokom reklamiranja povrede poslovnika, odbila je napustiti skupštinsku govornicu dok tehnička služba ne ispravi, kako je rekla, nepravilno postavljenu zastavu sandžačkih Bošnjaka. Njoj su se u stajanju pridružili i ostali odbornici sa te liste.

Predsjedavajući je odredio pauzu u radu Skupštine u trajanju od 15 minuta.

Sjednica je nakon kratke pauze nastavljena usvajanjem Zapisnika.

PRIJEDLOG ODLUKE O O PRIHVATANJU PETICIJE GRAĐANA NOVOG PAZARA ZA REALIZACIJU PROJEKTA„STOMATOLOŠKA ORDINACIJA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM,,

Tokom rasprave o proširenju dnevnog reda, odbornik SDA Sandžaka Adem Đerlek govorio je o peticiji za formiranje stomatološke ambulante za djecu  sa invaliditetom. On je rekao da je prikupljeno oko pet hiljada potpisa građana koji podržavaju ovu inicijativu.

Odbornik SDP Evropski Novi Pazar Husein Memić kazao je tokom obraćanja da problem nepostojanja ovakve stomatološke ambulante postoji godinama unazad ali da je ova vlast počela sa rješavanjem tog problema. Kazao je da su napravljeni konkretni koraci u tom pravcu i da će Novi Pazar uskoro dobiti takvu ambulantu.

-Slažem se da ste vi evidentirali taj problem i mi smo počeli da ga rešavamo. Taj problem ne postoji četiri poslednje godine, već godinama unazad. Predsjednik vaše stranke, Ugljanin je stomatolog, pa to nije riješeno tada ali ja sam kao ministar pokrenuo to pitanje. Novi Pazar će biti jedan od centara koji će imati stomatološku ambulantu za djecu sa invaliditetom, rekao je Memić i dodao da takvu ambulantu do sada imaju Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš.

On je, tokom svog prvog odborničkog obraćanja, rekao da će Novi Pazar biti prvi grad koji će imati dva stručna tima koji će raditi u korist zdravlja djece sa invaliditetom.

-Bili smo kod prof. dr Zorana Vulićevića i odmakli smo u rješavanju tog problema. Odmah nakon bolnice, koja ce biti ponos Srbije, imaćemo operativni blok i adekvatan prostor i stručne kadrove, kazao je Memić i dodao da Skupština grada Novog Pazara nije nadlježna za ovo pitanje.

Nadlježnost je na ministarstvu zdravlja pa je ovu inicijativu prihvatila ministarka prof. dr Danica Grujičić.

ODBORNICI SDA SANDŽAKA NAPUSTILI SJEDNICU

Odbornici Stranke demokratske akcije Sandžaka napustili su  sednicu Skupštine Novog Pazara, nezadovoljni što većina nije podržala uvrštavanje njihovih predloga u Dnevni red. Sa govornice su tražili i odgađanje izbora gradonačelnika i formiranja  prelaznih organa lokalne samouprave do odluke Ustavnog suda.

IZBOR  ADMINISTRATIVNO-MANDATNE KOMISIJE

Na današnjoj Sjednici odbornici su raspravljali i o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Administrativno-mandatne komisije. Predloženi kandidati su: Senada Totić – predsjednik, Nermina Šaćirović – zamenik predsjednika, Merfid Kamešničanin, Semir Madžgalj i Veljko Sretković – članovi.
Kandidati su podržani jednoglasno sa 35 glasova.

Administrativno-mandatna komisija ima važnu ulogu u uređivanju pitanja odborničkih prava i dužnosti, naknada troškova te donošenju odluka o prestanku mandata i drugim pitanjima u vezi s mandatima odbornika.

ODLUKA O IZBORU PREDSJEDNIKA, ZAMJENIKA  I ČLANOVA KOMISIJE ZA STATUTARNA, ORGANIZACIONA I NORMATIVNA PITANJA

Na  Sjednici je usvojena Odluka o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Komisije za statutarna, organizaciona i normativna pitanja. Jednoglasno su izabrani Hidajet Plojović za predsjednika, Džemil Divanefendić za zamjenika predsjednika, te Enis Zeković, Esma Ljajić i Predrag Mutavdžić kao članovi. Komisija ima zadatak pripreme prijedloga za donošenje ili izmjenu Statuta, Poslovnika i drugih općih akata, te ocjenu njihove usklađenosti sa Ustavom i zakonima. Također, odgovorna je za ocjenu ustavnosti ili zakonitosti propisa koje donese Skupština.

SJEDNICA ĆE BITI NASTAVLJENA NAKON PAUZE, U 14 SATI

Ovoj Sjednici prethodila je Konstitutivna održana 5. februara, na kojoj je Samir Lekić, član Sandžačke demokratske partije, imenovan za predsjednika Skupštine grada Novog Pazara, dok je njegova stranačka koleginica Alma Šarenkapić postala zamjenica. Za njih je glasalo 24 odbornika. Na istoj sjednici, izabrani su i sekretar Kemal Tutić te zamjenik sekretara Dimitrije Veselinović, oboje diplomirani pravnici.

Mandate su odbili lider SDA Sulejman Ugljanin i njegov stranački kolega Emin Čelić. Nakon verifikacije, skupštinsko zasjedanje napustili su predstavnici SDA Sandžaka. Tokom glasanja za predsjednika Skupštine zajedanje su napustili i odbornici SPP. Sjednicom je predsjedavao najstariji odbornik Jonuz Džanković (SPP). Po napuštanju,  rukovođenje je preuzeo najstariji odbornik u sali Latif Đerlek (SDP).

Većinu u Skupštini Novog Pazara čine 19 odbornika SDP-a i 5 koalicije Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke, dok su u opoziciji 12 odbornika Stranke pravde i pomirenja, 10 Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i jedan Građanskog pokreta Sandžaka (GPS).

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO