Ugljanin: Govorio sam na svim sednicama Vlade o decentralizaciji, izjave čelnika su arogantne

Beograd – Novi Pazar – Poslanik u Skupštini Srbije Sulejman Ugrljanin izrazio je danas zabrinutost i nezadovoljstvo zbog, kako je rekao, neodgovornog odnosa najviših državnih organa prema manjinama i “arogantne izjave pretećeg tona” premijera Aleksandra Vučića, ministra policije Nebojše Stefanovića i spoljnih poslova Ivice Dačića.

Bošnjacima su sa najvišeg vrha – od premijera, ministra spoljnih poslova i policije – stigle arogantne izjave, bez imalo poštovanja prema manjinama i pretećim tonom, izjavio je Ugljanin novinarima u parlamentu.

Posebno uznemirava izjava premijera Vučića, koji je “drskim tonom podsetio Bošnjake na RS, koja je nastala etničkim čišćenjem”, rekao je Ugljanin.

On je napomenuo da je bivši ervropski komesar za proširenje Štefan File tokom posete Beogradu u maju u Skupštini Srbije zatražio da parlament sačini Program za rešavanje manjinskih pitanja u Srbiji, da se za to odredi budžet i definišu rokovi, ali da do danas ništa od toga nije urađeno.

Ugljanin je naglasio da Bošnjaci u Srbiji imaju mnogo problema i nerešenih pitanja i podsetio da niko još nije odgovarao za zločine nad Bošnjacima u Srbiji u vreme državnog terora, niti je rešeno pitanje nestalih i procesuitrano paljenje Bošnjačke mahale.

Imajući u vidu preteći ton premijera i domino efekata koji je njegova izjava izazvala, Ugljanin je istakao da je zabrinut za Bošnjake i ocenio da je vreme da se njihovo pitanje reši.

Vreme je da konačno počne izrada Programa za rešavanje Bošnjačkog pitanja u Srbiji, a ukoliko Skupština Srbije, Vlada i Predsednik države imaju interes za to, imaće partnera u Stranci demokratske akcije Sandžaka i Partiji za demokratsko delovanjr, kazao je Ugljanin.

Povodom izjave poslanika SDA Sandžaka Enisa Imamovića, koji je prošle nedelje rekao da bi Sandžak trebalo urediti po ugledu na Južni Tirol, Ugljanin je kazao da je Imamović, posle nedavne posete Južnom Tirolu, izneo prednosti koje ta oblast ima.

To je mala regija, a ima budžet od pet milijardi evra, a čitava država Srbija sedam ili osam milijardi i Imamović je govorio da taj princip decentraliczaije može da pomogne ekonomskom boljitku naše zemlje, to je bio taj kontekst, objasnio je Ugljanin.

Na pitanje zašto ta pitanja nije pokrenuo kad je bio u vladi, Ugljanin je odgovorio da je o tome govorio na skoro svakoj sednici vlade, ali da ni tada nije bilo razumevanja, kao i da zbog toga nije ušao u ovu Vladu Srbije.

izvor.Fonet, RTV

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO