Upaljena druga visoka peć u Železari Smederevo

U Železari Smederevo upaljena je i druga visoka peć. Peć, koja je inače nosi naziv peć 1, u rad je puštena nakon četiri godine od gašenja, a u Železari već radi visoka peć 2.

Verovali smo u vas, ponosan sam na vas i dobro je što sam vas poslušao i što smo sačuvali Železaru, obratio se premijer Aleksandar Vučić stručnjacima i radnicima smederevske fabrike koji su zajedno s njim prisustvovali paljenju druge peći.

“Vi ste ovaj veliki uspeh napravili za celu Srbiju”, poručio je premijer, primetivši da je ono što pravi Železara čini jedna odsto bruto društvenog proizvoda, a onda dodao: “Od danas pravimo novih 400 miliona dolara, i to je novih jedan odsto rasta za celu Srbiju u narednoj godini”.

“Ne mogu da sakrijem radost, rekao sam biće vatromet u Srbiji u momentu kada nađemo partnera za Železaru – i tako će i biti”, kazao je premijer.

Kineski HBIS spreman da uloži 300 miliona evra

Vučić je rekao da su u toku pregovori sa strateškim kineskim partnerom “Hebej ajron end stil grupa” (Hebei Iron and Steel – HBIS) i da je reč o drugoj ili čak najmoćnijoj čeličani u svetu.

“Oni su zainteresovani, kako kažu, da daju najmanje 300 miliona evra u investiciju za galvanizaciju. To bi značilo novi život ne samo za Smederevo, već i celu Srbiju. Ljudi u Srbiji to treba da znaju”, poručio je Vučić.

Uslov Srbije je, naglasio je, da nema otpuštanja radnika. “Svi moraju da ostanu, i nove da primite. To smo uspeli i sa sadasnsjim rukovodstvom i onima koji zele da uđu kao strateški partneri”, naglasio je premijer.

Visoka peć broj 1 bila ugašena od 2011.

Peć broj 1 počela je da radi 1971. godine, a ugašsena je prvi put 1987. godine radi generalnog remonta, kada je počela da radi modernija visoka peć 2, čiji je maksimalni kapacitet 95.000 tona mesečno.

Visoka peć 1 je ponovo počela da radi tek 2005. godine, da bi je bivši vlasnik Železare, američki US Steel, ugasio 2011. godine

Kada je reč o pokretanju te peći, potrebno je da prođe 10 do 15 dana do potpune stabilizacije proizvodnje nakon čega se očekuje postizanje maksimalnih radnih kapaciteta na tom postrojenju od 75.000 tona mesečno.

U Železari naglašavaju da je 80 odsto radova na remontu visoke peći broj 1 urađeno sopstvenim snagama zaposlenih te kompanije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog US Steela za simboličan jedan dolar. Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom pobedio je HPK Inženjering, koji je u martu ove godine preuzeo upravljanje srpskom čeličanom.

Nedavno je premijer Aleksandar Vučić izjavio da se vode ozbiljni pregovori sa Kinom i jednom velikom kineskom kompanijom koja je zainteresovana za Železaru Smederevo i da bi već u novembru mogao da bude postignut dogovor.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO