Upoznajte Sandžačke heroje “Čuvare jezera u Ribariću” – video

Novi Pazar – Tutin – Sandžačko jezero “Gazivode” popularno izletište i kamp centar novopazaraca u budućnosti moglo bi da dobije i veći značaj kada je snabdjevanje vodom u pitanju. Samoinicijativna grupa čuvara jezera svake godine pokušava da očisti ovaj prelepi ambijent međutim podrška institucija izostaje.
Grupa entuzijasta koja se samoorganizovala i trudi se da ovo izletište sačuva od propasti građani su nazvali “čuvari jezera”.

Hasan Koničanin koji je prošle godine kolima odvezao za Novi Pazar 78. džakova otpada i smeća sa ovog jezera kaže da bi Novi Pazar, Tutin i Rožaje gradovi kojima pripada ovo jezero morali da povedu više računa o njemu “ove godine sam očistio pun traktor od sto džakova i dva kubika raznog korova i otpada”
“Ovde nemamo ekočuvara, nemamo ni inspekciju koja bi došla da čuva ovo jezero”
Jašar Rizvanović po zanimanju lovočuvar koji je u penziji od 1971.godine bavi se čuvanjem Jezera i kaže da je nailazio na sve i svašta pa i na uginule krave, konje i tvrdi da je takve koje bi video kažnjavao “Kada bih naišao na takve stvari zvao bih inspekciju i podneo prijavu”.
Posljednja akcija čišćenja jezera okupila je oko sedamdeset ribolovaca i zaštitnika prirode rezultati su vidljivi ali oni smatraju da opštine moraju da povedu računa o ovom jezeru.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO